Mléko obsahuje kvalitní bílkoviny, je bohaté na vápník a další minerály. Nechybí v něm vitaminy včetně vitaminu D ani energeticky bohaté tuky a mléčný cukr laktóza. U mléka jsou nejdůležitější dvě věci. Způsob, jakým je ošetřeno a tučnost.
PSALI JSME: |
Rozdíl mezi polotučným (1,5 %) a nízkotučným (0,5 %) mlékem není z hlediska tuku nijak zásadní. Je proto lepší kupovat mléko polotučné, především proto, že chutná lépe. Vápník, bílkoviny a ostatní živiny z mléka ani po odstředění nemizí, nejsou totiž obsaženy ve smetaně. Rozlučte se ale s vitamíny A a D, které jsou rozpustné v tucích. Ty v mléku po odtučnění nezůstávají.
A jak se vyznat v popiscích na obalech? Mléko ošetřené UHT záhřevem, pasterizace, homogenizace, standardizace a další pojmy. Co si pod nimi lze představit a jaké mléko si vybrat? Mléko, na jehož obale najdete nápis homogenizované je takové, které prošlo mlékárenskou úpravou, při níž se v tekutině rovnoměrně rozptýlí tukové částice. Taková úprava má zabránit tomu, aby se tuk vysrážel na povrchu mléka.
Selské mléko - plnotučné bez standardizace - je mléko, jehož obsah tuku se po nadojení nezměnil, zároveň ale nesmí být nižší než 3,5 procenta. Mléko plnotučné se standardizací má naopak obsah tuku nejméně 3,5 procenta. Je také povoleno přidání či odebrání tuku tak, aby bylo dosaženo tučnosti, která je uvedena na obale.
ČTĚTE TAKÉ: |
Pasterizované mléko bylo na krátkou dobu rychle zahřáté (zhruba na patnáct vteřin) minimálně na 70 stupňů. Je tedy bráno jako čerstvé a také tak smí být označováno. Pokud najdete na mléce zkratku UHT, znamená to, že bylo upraveno při vysoké teplotě - tedy že bylo "uvařeno" na 135 stupňů a díky tomu se v něm nemohou vyskytnout žádné mikroorganismy. Takové mléko je trvanlivé a mělo by vydržet při pokojové teplotě po dobu trvanlivosti uvedené na obale.
Jaké mléko si vybrat?
|