Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Pečte s dětmi. Mrkvový koláč je bude bavit a chutnat jim

Jídlo

  6:08
Podzimní prázdniny skončily. Co se pro rodiče změnilo? Mnohdy vlastně nic, protože děti jsou stále doma a možná už vám dochází inspirace, čím děti (a vlastně nejen je) krmit. Zkuste recept ze Svačinkové bichle na mrkvovou klasiku v podobě načechraného, šťavnatého mrkvového koláče.

Mrkvový koláč foto: Velká svačinková bichle

„Mrkvový koláč je bezvadná záležitost nejen na svačinku, ale zbude ho dostatek i pro ostatní mlsné jazýčky. Jelikož je mrkev taková celoroční stálice, dá se tento recept připravit kdykoliv během roku. Je jasné, že nejlépe chutná ta svěží, jarní, čerstvě vytažená mrkvička ze záhonu, ale dobře uskladněná poslouží i na podzim právě na takovéto dobroty,“ říká Pavlína Mähringová.

Mrkvový koláč

(na 8 porcí – forma 25 × 30 cm)

• 2 vejce M

• 150 ml oleje

• 165 g polohrubé mouky

• 30 ml polotučného mléka

• 2 lžíce cukru (30 g)

• 1 kypřicí prášek (12 g)

• 3 lžičky skořice (12 g)

• špetka soli (1 g)

• 3 větší mrkve (300 g)

• 15 g rozinek

• 20 g ořechů

Na náplň

• 50 g lučiny

• citronová kůra

• šťáva z ½ citronu (25 ml)

• 1 lžička medu (8 g)

Velká svačinková bichle

Pája (Pavlína Mähringová) a Veru (Veronika Břicháčková) jsou autorkami Velké svačinkové bichle, kuchařky se 190 svačinkovými recepty, na každý (školní) den jiný. Nemusíte nic plánovat ani vymýšlet, stačí otočit stránku a máte recept na nutričně vyváženou výbornou svačinku ze sezonních surovin. Aby byly recepty opravdu nutričně v pořádku, přizvaly si Pája a Veru ke spolupráci odbornici na výživu Alexandru Košťálovou 

Do mísy dáme všechny tekuté suroviny (vejce, olej, mléko). Pak k nim přidáme sypké záležitosti (cukr, kypřicí prášek, skořice) a promícháme pečlivě metličkou. Přidáme také mouku a nakonec i na jemno nastrouhanou mrkvičku.

Směs dáme do vymazaného pekáčku a pečeme přibližně hodinu na 180 °C. Koláč je hotový ve chvíli, kdy se po zapíchnutí špejle do prostředku pekáčku těsto už nelepí.

Mrkváč je sám o sobě moc dobrý a já ho často dělám i bez náplně. Pokud ale máte radši hodně šťavnaté koláče, vymíchejte lučinu s cukrem, citronovou kůrou a citronovou šťávou. Rozkrojený koláč směsí promažte, případně můžete pomazat jen vršek.

Tip

Také občas bojujete s uskladněním mrkve v lednici? Zkuste pevný igelitový pytlík ideálně se ziplockem (pro opakované použití), do kterého mrkev uzavřete a pak ho na pár místech propícháte špejlí. Mrkev takto vydrží i několik týdnů krásně pevná, žádná svraštělá mrkvová křížala, kterou v lednici nikdo nevítá.

Autor:
Témata: Koláč, recept, mrkev

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!