Sobota 4. února 2023, svátek má Jarmila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zapečený chléb s máslem, čedarem a plátky jablek. Jak má vypadat zdravá svačina pro školáka?

Jídlo

  5:00aktualizováno  5:31
Nevíte, co připravit dětem do školy ke svačině, aby jim chutnala a zároveň byla vyvážená? Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s Pavlínou Mähringovou a Veronikou Břicháčkovou, které napsaly Velkou svačinkovou bichli, seriál plný receptů.

Zapečený chléb s máslem, čedarem a plátky jablek foto: Velká svačinková bichle

„A víte vůbec, jak v obchodě poznat chléb vyráběný tradiční metodou z žitného kvasu? Pod označením kváskový se může skrývat i chléb připravovaný z droždí. Významný rozdíl v nich však není. Z chleba připravovaného tradičním způsobem z žitného kvasu se ale lépe vstřebávají minerální látky,“ říká Mähringová. 

Zapečený chléb s máslem, čedarem a plátky jablek

Ingredience

● máslo (10 g)

● ½ jablka (50 g)

● 30 g čedaru

● kváskový nebo celozrnný chléb (60 g)

Každou porci doplníme

● 1 jablko

● 1–2 stonky řapíkatého celeru

Je to jednoduché jako facka. Praktičtější varianta je s toastem, kdy směs jablek a čedaru vložíme mezi dva plátky toastového chleba. U mě ale chuťově vyhrává spíše klasický chléb. Chleby namažeme máslem, oloupaná jablíčka nakrájíme na tenké plátky, čedar nastrouháme na hrubo a poklademe na chleby.

Pokud bychom chtěli ještě jemnější variantu, tak jablka nastrouháme na hrubo a smícháme je přímo s čedarem. Necháme zapéct v troubě na 200 °C či v toastovači do zezlátnutí. Pro bezlepkovou variantu zvolte bezlepkový chléb. 

Velká svačinková bichle

Pája (Pavlína Mähringová) a Veru (Veronika Břicháčková) jsou autorkami Velké svačinkové bichle, kuchařky se 190 svačinkovými recepty, na každý (školní) den jiný. Nemusíte nic plánovat ani vymýšlet, stačí otočit stránku a máte recept na nutričně vyváženou výbornou svačinku ze sezonních surovin. Aby byly recepty opravdu nutričně v pořádku, přizvaly si Pája a Veru ke spolupráci odbornici na výživu Alexandru Košťálovou.

Autor:
Témata: čedar, jablko, chléb

Mohlo by vás zajímat