„Lívance, to je prostě láska pro malé i velké. Zkoušeli jste ale někdy celozrnné? Mají oproti běžným lívancům tu výhodu, že jsou po mouce tak jako pěkně lehce oříškově ovoněné. Když k nim ještě přidáte dobrý jogurt s ovocem, je to bezvadná svačinka plná energie. Kromě jogurtu můžete také použít ovocné pyré. Tohle děti určitě ocení,“ říká Mähringová.
A dodává: „A proč vlastně celozrnná mouka? Důvod je jednoduchý. Celozrnná varianta mouky je výživově hodnotnější, protože obsahuje i vnější části zrna, která jsou bohatá na minerály, vitamíny a vlákninu. Navíc pečivo z této mouky je vláčnější a chuťově výraznější.“
Celozrnné lívance
Ingredience
(na 4 porce - 12 lívanců)
• 150 g celozrnné hladké mouky
• 2 lžičky kypřicího prášku (8 g)
• 1 lžička mleté skořice (4 g)
• 200 ml podmáslí
• 2 vejce M
• 1 lžička medu (8 g)
• olej na pečení (20 ml)
Na servírování
• 250 g řeckého jogurtu
• 1 lžíce medu nebo sirupu (20 g)
Každou porci doplníme
• 1 kiwi
• 2 plátky ananasu
V misce si smícháme všechny ingredience na těsto a poctivě je vymícháme do hladkého těsta. Jednotlivé lívance pak opékáme na trošce oleje. Lívance lehce vyběhnou a roztečou se. Vychlazené lívanečky prokládáme jogurtem oslazeným medem nebo sirupem. Směs můžeme promíchat i s hroznem pokrájeným na půlky. Je to dokonalost sama.