Čtvrtek 20. ledna 2022, svátek má Ilona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Co udělat k svačině? Dejte šanci lilku, děti si ho v pomazánce zamilují

Jídlo

  4:19
Nevíte, co připravit dětem do školy ke svačině, aby jim chutnala a zároveň byla vyvážená? Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s Pavlínou Mähringovou a Veronikou Břicháčkovou, které napsaly Velkou svačinkovou bichli, seriál plný receptů.

Lilková pomazánka foto: Velká svačinková bichle

„Lilek je zelenina, kterou děti nemají moc rády, protože velmi rychle tepelnou úpravou měkne a chutná rozbředle. V pomazánkách je to ale vítanou vlastností. Dokonalým rozmixováním do pěny získáte lahodnou a lehkou pomazánku, kterou lze různě dochucovat. Nebojte se experimentovat,“radí  říká Mähringová.

A dodává: „Lilková pomazánka je pro opravdové fajnšmekry a je potřeba si s ní trošku pohrát. Pokud ale doma máte rádi lilek, tak dejte této dobrotě šanci. Uvidíte, že se po ní budete všichni jen olizovat a na sváču do školy bude vítána s nadšením.“

Lilková pomazánka

(na 4 porce)

• 1 velký lilek (400 g)

• šťáva z ½ citronu (25 ml)

• 1 vrchovatá lžíce řeckého jogurtu (30 g)

• 1 stroužek česneku (5 g)

• špetka soli (3 g)

• špetka pepře (1 g)

• 2 lžíce olivového oleje extra virgin (40 ml)

• 1 hrst hladkolisté petrželky (5 g)

• 4 rustikální bagetky (4 × 80 g)

Každou porci doplníme

• hrst cherry rajčat

• ½ grepu

Postup: Rozpálíme si troubu na cca 230 °C a lilky zabalíme pěkně pevně do alobalu. Potřebujeme je totiž opéct tak, aby byla šlupka kompletně spečená a vnitřek uvařený. Lilky v alobalu necháme péct přibližně půl hodiny.

Lilky pak opatrně vyndáme z alobalu a rozpůlíme. Zakápneme je hned citronem a pomalu z nich vydlabeme dužinu. Tu pak buď rozmixujeme, nebo jen rozmačkáme vidličkou a smícháme s utřeným česnekem, troškou soli, troškou pepře, olivovým olejem, jogurtem a petrželí.

Vynikající je pomazánka s dobrou bagetkou nebo opečeným chlebem. Skvěle poslouží i jako dip k nakrájené zelenině (mrkvi, okurce nebo celeru). Pokud chcete mít bezlepkovou variantu, vyberte k tomu odpovídající bezlepkové pečivo. 

Velká svačinková bichle

Pája (Pavlína Mähringová) a Veru (Veronika Břicháčková) jsou autorkami Velké svačinkové bichle, kuchařky se 190 svačinkovými recepty, na každý (školní) den jiný. Nemusíte nic plánovat ani vymýšlet, stačí otočit stránku a máte recept na nutričně vyváženou výbornou svačinku ze sezonních surovin. Aby byly recepty opravdu nutričně v pořádku, přizvaly si Pája a Veru ke spolupráci odbornici na výživu Alexandru Košťálovou 

Autor:
Témata: pomazánka, Lilek, recept

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!