Středa 21. října 2020svátek má Brigita 5 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Co udělat k svačině? Dejte šanci lilku, děti si ho v pomazánce zamilují

Lilková pomazánka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Lilková pomazánka | foto: Velká svačinková bichle

Nevíte, co připravit dětem do školy ke svačině, aby jim chutnala a zároveň byla vyvážená? Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s Pavlínou Mähringovou a Veronikou Břicháčkovou, které napsaly Velkou svačinkovou bichli, seriál plný receptů.

„Lilek je zelenina, kterou děti nemají moc rády, protože velmi rychle tepelnou úpravou měkne a chutná rozbředle. V pomazánkách je to ale vítanou vlastností. Dokonalým rozmixováním do pěny získáte lahodnou a lehkou pomazánku, kterou lze různě dochucovat. Nebojte se experimentovat,“radí  říká Mähringová.

A dodává: „Lilková pomazánka je pro opravdové fajnšmekry a je potřeba si s ní trošku pohrát. Pokud ale doma máte rádi lilek, tak dejte této dobrotě šanci. Uvidíte, že se po ní budete všichni jen olizovat a na sváču do školy bude vítána s nadšením.“

Lilková pomazánka

(na 4 porce)

• 1 velký lilek (400 g)

• šťáva z ½ citronu (25 ml)

• 1 vrchovatá lžíce řeckého jogurtu (30 g)

• 1 stroužek česneku (5 g)

• špetka soli (3 g)

• špetka pepře (1 g)

• 2 lžíce olivového oleje extra virgin (40 ml)

• 1 hrst hladkolisté petrželky (5 g)

• 4 rustikální bagetky (4 × 80 g)

Každou porci doplníme

• hrst cherry rajčat

• ½ grepu

Postup: Rozpálíme si troubu na cca 230 °C a lilky zabalíme pěkně pevně do alobalu. Potřebujeme je totiž opéct tak, aby byla šlupka kompletně spečená a vnitřek uvařený. Lilky v alobalu necháme péct přibližně půl hodiny.

Lilky pak opatrně vyndáme z alobalu a rozpůlíme. Zakápneme je hned citronem a pomalu z nich vydlabeme dužinu. Tu pak buď rozmixujeme, nebo jen rozmačkáme vidličkou a smícháme s utřeným česnekem, troškou soli, troškou pepře, olivovým olejem, jogurtem a petrželí.

Vynikající je pomazánka s dobrou bagetkou nebo opečeným chlebem. Skvěle poslouží i jako dip k nakrájené zelenině (mrkvi, okurce nebo celeru). Pokud chcete mít bezlepkovou variantu, vyberte k tomu odpovídající bezlepkové pečivo. 

Velká svačinková bichle

Pája (Pavlína Mähringová) a Veru (Veronika Břicháčková) jsou autorkami Velké svačinkové bichle, kuchařky se 190 svačinkovými recepty, na každý (školní) den jiný. Nemusíte nic plánovat ani vymýšlet, stačí otočit stránku a máte recept na nutričně vyváženou výbornou svačinku ze sezonních surovin. Aby byly recepty opravdu nutričně v pořádku, přizvaly si Pája a Veru ke spolupráci odbornici na výživu Alexandru Košťálovou 

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

David Sedmera | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Měření teploty u vstupu do pardubické nemocnice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

Máte doma vybíravého pejska? Problémem může být kvalita krmiva
Máte doma vybíravého pejska? Problémem může být kvalita krmiva

Brit ke své řadě granulí bez obilovin pro malá plemena uvedl na trh i novou řadu kapsiček Brit Care Mini. Ty jsou obohaceny o prebiotika pro dobré...