Čtvrtek 7. července 2022, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

'V Česku chybí koloniály, kde by si lidé koupili zboží od malých výrobců'

Jídlo

  14:00
Jan Král byl nespokojený se situací na českém trhu s potravinami. A tak si otevřel výrobnu pečeného müsli. Suroviny, které v Janově peci zpracovávají, jsou především od českých výrobců. „Samotný technologický výrobní proces mého müsli je poměrně jednoduchý, o to více manuálně náročný. V menším objemu si lidé obdobně dělají své müsli doma. I mé receptury z tohoto müsli vycházejí,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Pečené müsli foto: Janova pec

Lidovky.cz: Jak jste se dostal k výrobě pečeného müsli?
Souhrou náhod a okolností. Stavebním kamenem byla zkušenost z potravinářské výroby s podobným technologickým základem. Zoufalost absolventa ekonomického oboru spojená s rozchodem s dlouholetou přítelkyní pak spustily to nezbytné nadšení do startu.

Lidovky.cz: Kde své müsli vyrábíte a jaký je proces jeho výroby?
Výrobnu mám nedaleko svého rodiště v Sedlci v Praze 6. Je to poměrně malý prostor, kde je sklad a výrobní část. Původně jsem výrobnu zařizoval ve svém bývalém pokoji u rodičů, ale tam jsem jen vyvíjel a pekl první várky. Prostor dispozičně nevyhovoval a hlavně kvůli tomu, že dům je v územním plánu v obytné části, nešel zkolaudovat na výrobnu. Samotný technologický výrobní proces mého müsli je poměrně jednoduchý, o to více manuálně náročný. V menším objemu si lidé obdobně dělají své müsli doma. I mé receptury z tohoto müsli vycházejí.

Ovesná kaše

Čokoládové müsli chvilku povaříme s mlékem do zhoustnutí a vznikne nám výborná ovesná kaše plná ořechů. Čokoláda v müsli obsažená se rozpustí a kaši ochutí. Můžeme dosladit lžičkou medu a přidat pokrájené jablko nebo banán.

Ovesná kaše

Lidovky.cz: Od jakých výrobců pocházejí suroviny, které využíváte?
Základ müsli tvoří ovesné vločky. Beru je od středně velkého mlýna u Plzně, který se na vločky specializuje. Vločky mají malý podíl pluch a jsou namlety tak akorát. Pokud jsou namlety více najemno, obsahují jemné částice, které po spojení s cukrem vytváří hrudky typické pro „zapékané müsli“. Své müsli jsem nazval „pečené“, aby se od konvenčního odlišilo. Nejsem schopen pomocí medu a těchto vloček hrudek docílit, proto je moje müsli sypké. Dodavatelů mám poměrně dost. Co lze vypěstovat a vyrobit v Česku, kupuji u českých producentů. Příkladem jsou sušená jablka, hrušky, višně, konopné a dýňové semínko, mák, med, vlašské ořechy a tak dále. Používám hodně ořechů, ty jsou z dovozu. Také lyofilizované ovoce je od našich sousedů, u nás zatím žádný výrobce není. S čínskými surovinami nemám dobrou zkušenost, takže z Číny nic nepoužívám.

Lidovky.cz: Jaké müsli patří k nejoblíbenějším?
Nejoblíbenější je jednoznačně pečené müsli čokoládové. Přibližně třetinu hmotnosti tvoří ořechy, a to mají zákazníci rádi. Na záda mu dýchá jahodové, ve kterém je zase spousta lyofilizovaných jahod. Nyní vyrábím sedm druhů a každé je úplně jiné. Ctím zásadu, že v jednoduchosti je krása. Proto nejsou směsi přeplácané a zákazník tak snadno identifikuje dominantní chutě, které k sobě vždy pasují.

Lidovky.cz: Jak vnímáte stravovací návyky Čechů po ránu? Naučili jsme se už snídat?
Tohle nedokážu posoudit. Moji zákazníci snídají asi dobře. Pokud to zobecním na trh s potravinami, tak se situace pozvolna zlepšuje. Je nutné, aby vznikali malí výrobci potravin a spolu s nimi malé koloniály prodávající jejich výrobky. Živnostníci většinou nemají ve svých obchodech přemrštěné ceny a výrobci zaštiťují výrobky svým jménem, což má pozitivní vliv na kvalitu. Přesným opakem jsou velkovýrobci a obchodní řetězce, na které všichni žehrají, ale přesto tam nakupují.

Vydatná a přesto zdravá. Přinášíme tři tipy na snídani

Lidovky.cz: Jak vypadá vaše typická snídaně?
Říká se, že kovářova kobyla chodí bosa. Tak úplně to v mém případě neplatí. Snídám, na co mám chuť. Někdy müsli s mlékem, jindy si dám snídani na vidličku.

Lidovky.cz: Účastníte se farmářských trhů či food festivalů?
Pravidelných trhů se neúčastním, příliš se mi to neosvědčilo. Na jednorázových akcích mě občas potkáte. Nyní o víkendu se moc těším na jarní Lemarket v pražské galerii Mánes, kde mne určitě potkáte a budete moci ochutnat nejen oblíbené čokoládové müsli. V červnu se chystám na Apetit piknik.

Lidovky.cz: Jak vypadá váš typický den?
Ráno vždy zahajuji výbornou kávou v cukrárně u nás ve vchodě. Pak ve výrobně řeším, co je potřeba. Každý den je jiný, na začátku týdne je více práce než li v pátek. Vždy je nutné nejprve vyřídit rutinní činnosti, vývoj a nárazové úkoly dělám večer. Většinou pracuji i v neděli. Když zbývá čas, jedu na kolo. Přes zimu chodím plavat. Nechtěl jsem do práce chodit v saku, a to se mi splnilo.

Autor:

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat