Katharine Hepburnová tvrdila, že když budeme dodržovat všechna pravidla, přijdeme o veškerou zábavu. Měla pravdu. Pokud jde o výběr hlavního chodu na štědrovečerní večeři, existuje pouze jedno pravidlo, které nikdy nesmíme porušit – a to je dbát na to, aby chutnalo. Ať už budeme cestovat v čase, nebo prostoru, vždy se najde nějaká pochoutka, nad kterou nám zůstane rozum stát. Zkrátka, proti gustu žádný dišputát. Nejdůležitější je, abychom, až vyjde první hvězda na nebi, seděli u jednoho stolu s těmi, které máme rádi.
Vánoce patří z pohledu gastronomie k nejslavnostnějším příležitostem k hodování. Skoro by se dalo říci, že jsou symbolem požitků a nabírání kil, i když se stále najdou končiny, kde vládne ryze postní styl. Většina zemí na světě se však může pochlubit pokrmy, které se podávají především na Štědrý den a bez kterých si dvacátý čtvrtý prosinec neumíme ani představit.
O to podivnější se nám může zdát skutečnost, že jsou chronicky známé lahůdky na sváteční tabuli leckdy novinkou z poslední doby. Smažený kapr například vůbec není český vynález. Připlaval k nám z Rakouska a pravidelně se o Vánocích servíruje až od druhé světové války.