Proč bychom měli zvážit zařazení přírodních antibiotik do stravy, ačkoliv k nástupu jejich účinku dochází pozvolněji než je tomu u syntetických variant? K pozitivům patří komplexnost, s jakou působí. Zápolí jak proti bakteriím, tak plísním i virům. „K silným argumentům patří fakt, že přírodní antibiotika neničí střevní mikroflóru, nevyvolávají přemnožení kvasinek v organismu a na přírodní antibiotika nevznikají rezistence. Je to dáno tím, že přírodní antibiotika jsou vysoce nestabilní a bakterie tak nedostává potřebný čas pro vybudování odolnosti,“ říká nutriční specialistka.
Proč bychom měli zvážit zařazení přírodních antibiotik do stravy, ačkoliv k nástupu jejich účinku dochází pozvolněji než je tomu u syntetických variant? K pozitivům patří komplexnost, s jakou působí. Zápolí jak proti bakteriím, tak plísním i virům. „K silným argumentům patří fakt, že přírodní antibiotika neničí střevní mikroflóru, nevyvolávají přemnožení kvasinek v organismu a na přírodní antibiotika nevznikají rezistence. Je to dáno tím, že přírodní antibiotika jsou vysoce nestabilní a bakterie tak nedostává potřebný čas pro vybudování odolnosti,“ říká Šimková.
Dip s pečeným česnekem a piniovými ořechy, fitchléb
Ingredience:
- 42 g lučiny
- 14 g česneku
- 63 g fitchlebu
- 3 g piniových ořechů
- 35 g odtučněného tvarohu
- 85 g ředkviček
- 2 g olivového oleje
- sůl
- pepř
- petrželka kadeřavá na dozdobení
Postup: Česnek potřeme olivovým olejem, dáme na plech a pečeme doměkka (asi půl hodiny) při cca 180 °C. Poté česnek rozmělníme a smícháme s lučinou, tvarohem, ochutíme solí a pepřem. Dip podáváme ozdobený piniemi a petrželkou na nasucho opečeném celozrnném fitchlebu. Jako přílohu servírujeme ředkvičky.