Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Víkend: masopust, speciální piva a chléb

Jídlo

  7:00
Masopustní veselice provoní zabijačkové speciality. Pokud nejste masožravci, můžete se v pondělí vydat do Toulcova dvora, kde se bude péct domácí chléb a vyrábět čerstvý tvaroh. Inspirujte se našimi gastrotipy:
Zabijačka - ilustrační foto.

Zabijačka - ilustrační foto.

Cesta pivních znalců nabídne Velen
3. - 5. února, vybrané restaurace po celé ČR, www.cestapivnichznalcu.cz

Správně vychlazené pivo.

Vydejte se na cestu pivních znalců. O co jde? Každých 14 dní vám vybrané restaurace nabídnou jiný druh českého či moravského piva - od nefiltrovaných (kvasnicových) přes tmavá a polotmavá piva až k vícestupňovým speciálům. Tentokrát to bude světlý pšeničný ležák Velen z Černé hory. Seznam restaurací, kde vám tento speciál natočí, naleznete ZDE

Přečtěte si článek o netradičních pivech:

Karlínský masopust a zabijačkové speciality
4. února, od 11 hodin, Karlínské náměstí, Praha 8, www.praha8.cz

Jitrnice (ilustrační foto).

Tradiční masopust na Karlínském náměstí nabídne voňavé zabijačkové speciality, těšit se můžete na jitrnice, jelita, klobásy a další uzeniny. Na farmářských trzích budete moci zakoupit i další dobroty jako třeba masopustní koblihy. Pořádat se tu bude i masopustní průvod masek. Pokud maškaru nemáte, na místě si ji budete moci vyrobit. Děti vemte s sebou.

Ochutnávka růžových a mladých vín
4. února, od 19 hodin, zámeček La Veneria, Valtice,

Růžové šampaňské (ilustrační foto).

Pokud toužíte zažít ochutnávku vedenou jedním z nejlepších valtických vinařů Romanem Zapletalem, vydejte se do Valtic. Nemusíte mít strach, degustace je určena i pro laiky. Během ní budete srovnávat moravská růžová vína s víny z Evropy a ochutnávat mladá valtická vína ročníku 2011. Za srovnávací ochutnávku vín s 12 vzorky zaplatíte 150 korun, za degustaci mladých moravských vín o 10 vzorcích pak 250 korun na osobu. V ceně je i degustační sousto a výklad vinaře.

Pečení domácího chleba a výroba tvarohu
6. února, od 15.30 do 18.30, Toulcův dvůr, Praha, www.toulcuvdvur.cz 
(stejná akce se bude konat také 22. února)

Chléb a mouka (ilustrační foto)

Pokud máte v pondělí čas, vydejte se do pražského Toulcova dvora. Ukáží vám tu, jak se pekl chléb a vyráběl tvaroh. Vše si budete moci vyzkoušet - nejprve vymlátíte cepem obilí, pak semelete zrno na mouku a zaděláte těsto. "Zatímco bude těsto kynout, pustíme se do výroby tvarohu. Nakonec upečeme malý chléb," lákají organizátoři akce. Vstupné je 80 korun. Kvůli omezenému počtu míst je nutná registrace.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!