Na burčák jde každoročně jen část celé sklizně. „Zatím tedy nevíme, jaký bude průměrný hektarový výnos, protož nikdo toho moc neposbíral. Stále platí náš předchozí odhad sklizně snížený vlivem mrazů o 20 až 25 procent,“ uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Burčáku ale podle něj bude stejně jako loni a bude ho dostatek, už jen proto, že každé víno prochází fází burčáku. Podle vinařů je zatím réva ve velmi dobrém stavu, sklizeň by tedy mohla být z hlediska kvality vydařená.
SOMELIÉR: Burčák nikdy nekupujte ve stáncích u silnice |
„Letní rozmary počasí v našich vinicích zatím škody neudělaly. Přes velká horka přišly i srážky, které jsme potřebovali hlavně u mladých vinic včetně letošní výsadby. Evidujeme sice škody způsobené kroupami, ve srovnání s jarními mrazy to však není nic zásadního,“ uvedl Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT.
Vliv sucha je ve vinicích pozitivní z pohledu zdravotního stavu. Zabraňuje rozvoji houbových chorob, a tak jsou hrozny do nynějška ve velmi dobré kondici. „Tam, kde nebyly vinice poškozeny jarními nebo zimními mrazy, se ukazuje velmi dobrá násada hroznů. Jejich růst je rychlý a ukazuje se, že tímto tempem by začátek hlavní části sklizně mohl být brzký,“ dodal Svoboda.