Středa 20. ledna 2021svátek má Ilona 4 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

ZAHÁLKA: Rybí prsty nejsou ryba aneb Stravování ve školních jídelnách

Jaroslav Zahálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jaroslav Zahálka | foto: Lidovky.cz

Jelikož mám dvě děti ve školním věku, tak asi jako každého rodiče mě zajímá, co ve škole jí, a proč chodí z obědu hladové a vyluxují půlku lednice doma. Když se zeptám, odpoví mi jen, že měli dnes dva rybí prsty s kaší, nebo že měli žemlovku, kterou nejí a tak podobně.

Když uvážím, že jsem se někde dočetl, že školní stravování bylo a je dotováno státem (přesnou výši dotace neznám, ale slyšel jsem, že je to kolem 20 korun) a spotřební koš jídelen byl vytvořen podle hlediska jednotlivých potravinových komodit na základě doporučených dávek živin, tak nevím, co si myslet. Díky tomu má prý školní stravování přispívat nejen k prevenci rozvoje obezity, ale zaručovat i zdravý způsob výživy, který by měl zamezit nepravidelnému stravování dětí a hlavně by měl u mládeže nastavit systém zdravé výživy.

Je to krásná myšlenka, ale nepřevedená do praxe. Začínám přemýšlet, jak to zařídit, aby člověk klidně platil o něco víc, ale jídlo bylo adekvátní. Momentálně platím nějakých 570 korun za měsíc, a jelikož vím, za kolik se dá uvařit jídlo pro děti, které je chutné a není z nějakého polotovaru, tak mi to nevychází. To je přece 28 korun na polévku, hlavní jídlo, nápoj a sem tam nějaké ovoce a dezert.

To, co člověk platí za jídlo pro své děti, je prý na potraviny, ze kterých se vaří, druhá část (dotace) je na mzdy zaměstnanců, které platí ministerstvo a poslední část je na chod, režii a vybavení jídelny, kterou hradí zřizovatel jídelny.

Já osobně bych uvítal platit víc, ale aby děti dostávaly opravdu vyváženou stravu, kde bude zastoupeno ve větší míře ovoce, zelenina, luštěniny - ne jen ve formě rozvařené kaše. Pokud se budeme bavit o rybách - tak si přece nikdo nemůže myslet, že dva rybí prsy, okolo kterých ta ryba opravdu jen proběhla, že je to adekvátní pokrm z ryb, který má dostatečné výživové hodnoty. Prostě aby opravdu výživový balíček splňoval daná kritéria. Neříkám, že takto se vaří všude, jsou i jídelny, kde se vše snaží připravovat, a dělat tak jak se má a ne z polotovarů a sušených bujónů a umělých dochucovadel.

Jaroslav Zahálka

Jaroslav Zahálka je šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...