Sobota 15. června 2024, svátek má Vít
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Zdravá, chutná a výživná. Dejte si polévku z červené řepy a fenyklu

Polévka z červené řepy a fenyklu foto: Lucie Grusová

Červená řepa je už celkem oblíbenou surovinou, fenykl na objevení teprve čeká. Spoustu lidí odrazuje jeho výrazná pendreková chuť. Jenže ta se po tepelné úpravě naprosto ztratí a fenykl krásně zesládne. Dejte mu proto šanci. Zkuste ho upéct spolu s řepou a pak z nich připravte skvělou hustou polévku, která vás nadchne.
  5:03

Polévka z pečené červené řepy a fenyklu

  • 500 g červené řepy
  • 400 g fenyklu
  • 2 lžíce balzamika
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1200 ml vody
  • 200 g měkkého kozího sýru
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy: Oloupejte řepu a nakrájejte ji na tenčí plátky (méně než 1 centimetr). Z fenyklu odřízněte vrchní část se zelenými výhonky (ty si ponechte na závěrečné ozdobení hotové polévky) a zbavte ho otlačených vrchních listů. Nakrájejte je ho na silnější kolečka. Řepa se peče pomaleji, proto potřebujeme, aby byly kousky fenyklu silnější a nespálily se.

Nakrájenou zeleninu promíchejte s olivovým olejem a balzamikem, trošku ji osolte a opepřete. Rozprostřete ji na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 1 hodinu. Občas můžete zeleninu prohrábnout.

Jakmile červená řepa změkne, přesypte upečenou zeleninu do hrnce, zalijte ji vodou a přiveďte k varu. Pak do hrnce přisypte 100 g kozího sýru a vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Polévku dochuťte solí a pepřem. Podávejte ji horkou, posypanou zbytkem sýru a snítkami fenyklu. Pokud vám kozí sýr nechutná, můžete ho nahradit například cottage sýrem.  

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Autor:

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...