Čtvrtek 5. prosince 2024, svátek má Jitka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Co uvařit na Zelený čtvrtek? Zkuste cuketovou polévku s rukolou a ředkvičkami

Cuketová polévka s rukolou a ředkvičkami foto: Víno ve sklence a na talíři

Recept
Osvěžující cuketový krém podávejte teplý nebo studený, příjemnou pikantnost mu dodají rukola, ředkvičky a domácí petrželový olej. Svěže zelené barvy dosáhnete krátkým povařením cukety se slupkou.
  10:00

Cuketová polévka s rukolou a ředkvičkami

4 porce, příprava 45 minut

Polévka:

  • 2 šalotky nebo 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 střední brambora
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 snítka tymiánu
  • ½ lžičky kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 cukety (500 g)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 hrsti rukoly
  • sůl
  • olej
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 8 lžic extra panenského olivového oleje

Postup: Šalotku, nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory, tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem.

Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit. Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka. Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti.

Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujte s olejem dohladka. Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.

Recept pochází z kuchařky Víno ve sklence a na talíři od Kristiny Šemberové.

Autor: