Brusinkový koláč
- 210 g špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 75 g změklého másla
- špetka soli
- 100 g krupicového cukru
- 230 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 1⁄2 lžičky vanilkového extraktu
- 150 g brusinek (mohou být i mražené)
drobenka:
- 50 g třtinového cukru
- 100 g špaldové mouky
- 50 g másla
V míse kuchyňského robotu utřete máslo s cukrem a špetkou soli, postupně zašlehejte vejce, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Do výsledného těsta pak ještě lehce zapracujte brusinky. Těsto vlijte do dortové formy o průměru 20 cm (pokud máte k dispozici nepřilnavou dortovou formu, nemusíte formu vymazávat ani vykládat pečicím papírem) a ozdobte hrstkou brusinek.
V nerezové míse kuchyňského robotu si připravte drobenku (všechny přísady zpracujte pomocí ploché metly v hrudkovitou směs). Výslednou drobenkou pak celý koláč rovnoměrně posypejte a vložte do předem vyhřáté trouby. pečte asi 45 -60 min v troubě při teplotě 180 stupňů. Míru propečenosti zkoušejte špejlí. Koláč nechte chladnout ve formě na mřížce, následně vyjměte z formy a podávejte s horkým voňavým čajem nebo punčem.
Recept pro KitchenAid.cz připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství FoodBodyLife.