Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zimní dávka vitamínů. Zkuste brusinkový koláč

Jídlo

  6:46
Brusinky jsou v zimním období jedním z nejlepších posilovačů organismu. Nejčastěji se s nimi setkáte ve formě kompotů, které jsou nepostradatelnou přílohou pravé svíčkové a prakticky všech zvěřinových chodů. Obsahují velké množství vitaminu C, kyseliny šťavelové a minerálních látek. Bez pochyby je lze tedy zařadit mezi zdraví prospěšné potraviny – obzvláště v zimním období.

Brusinkový koláč foto: Lucie Jahelková

Brusinkový koláč

  • 210 g špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 75 g změklého másla
  • špetka soli
  • 100 g krupicového cukru
  • 230 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 1⁄2 lžičky vanilkového extraktu
  • 150 g brusinek (mohou být i mražené)

drobenka:

  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g špaldové mouky
  • 50 g másla

V míse kuchyňského robotu utřete máslo s cukrem a špetkou soli, postupně zašlehejte vejce, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Do výsledného těsta pak ještě lehce zapracujte brusinky. Těsto vlijte do dortové formy o průměru 20 cm (pokud máte k dispozici nepřilnavou dortovou formu, nemusíte formu vymazávat ani vykládat pečicím papírem) a ozdobte hrstkou brusinek.

V nerezové míse kuchyňského robotu si připravte drobenku (všechny přísady zpracujte pomocí ploché metly v hrudkovitou směs). Výslednou drobenkou pak celý koláč rovnoměrně posypejte a vložte do předem vyhřáté trouby. pečte asi 45 -60 min v troubě při teplotě 180 stupňů. Míru propečenosti zkoušejte špejlí. Koláč nechte chladnout ve formě na mřížce, následně vyjměte z formy a podávejte s horkým voňavým čajem nebo punčem.

Brusinkový koláč
Brusinkový koláč

Recept pro KitchenAid.cz připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství FoodBodyLife.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!