Pátek 21. června 2024, svátek má Alois
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zkuste exotickou pitáju. 'Dračí ovoce' je v módě

Jídlo

  7:00
Přestože se plody pitáji těžko skladují, takže se na pultech českých obchodů neobjevují tak často, jde v současné době o módní ovoce. Není divu, pitája je lahodná a zdravá. Naučte se, jak ji připravovat. Seriál Lidovky.cz vydává další díl seriálu Exotické ovoce.

Dračí ovoce. Pitaya je v módě foto: Shutterstock

Plody kaktusu mají podobu oválných bobulí pokrytých tupými podlouhlými šupinami, i proto se mu přezdívá 'dračí ovoce'. V obchodech můžete narazit na tři barevné varianty - růžové plody s bílou dužinou, fialové plody s rudou dužinou či žluté s bílou. Všechny ale mají malá jedlá zrníčka, podobně jako třeba kiwi.

Pitájový koktejl

Pitájový koktejl je velmi snadný. Stačí rozkrojit dva plody, vyškrabat dužinu, rozmixovat je se sklenicí minerální vody a přidat šťávu z poloviny citrónu. Koktejl můžete ochutit cukrem nebo medem. Podává se s ledem a lístek máty.

Chuť je podobná angreštu, jemná a lehce nakyslá. Nejčastěji se pitája jí čerstvá, plod stačí rozkrojit napůl, dužinu pokapat citronovou šťávou a vykrajovat sousta lžičkou. Je také častou přísadou koktejlů a salátů.

Ovoce je to nízkokalorické, obsahuje velké množství vlákniny, vitamínu C, vápníku, železa, karotenu a riboflavinu. Kaktusy pocházejí zřejmě z Mexika, momentálně se ale pitája nejvíce pěstuje v Číně a Vietnamu. Rostliny potřebují suché tropické klima. Když mají ideální podmínky, vyrostou na nich velké žluté nebo bílé květy. Ty se ale rozvíjejí pouze v noci. I proto je pitája nazývána královou noci.

Autor: