Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kristovo ovoce. Maracuja se hodí do salátů i dezertů

Jídlo

  7:00
Maracuja se nejčastěji přidává do džusů, aby zvýraznila chuť, můžete z ní ale udělat i skvělou marmeládu a velmi chutná je syrová. Někomu ale mohou vadit semínka uvnitř plodu. Exotická chuť maracuji vynikne také v ovocných salátech nebo zmrzlinových pohárech.

Maracuja neboli mučenka jedlá foto: Shutterstock

Plody ovoce připomínají chutí broskve nebo meruňky. Zlatá maracuja má plody větší - dorůstají do velikosti grapefruitu, jsou tedy o něco robustnější než bobule tmavě fialové odrůdy. Ty jsou velké zhruba jako golfový míček.

Seriál o exotickém ovoci

Vyhledávaná je maracuja především kvůli výrazné chuti, která skvěle doplňuje dezerty a zmrzlinové poháry. Hodí se také do ovocných salátů, koktejlů, marmelád i jogurtů. Obsahuje velké množství vitaminů (A, B, C), ale i vápník, sacharidy, železo, vlákninu a riboflavin, který zlepšuje funkce srdce a dalších orgánů. Semínka, která plody maracuji obsahují, při konzumaci nevadí. Po rozkrojení se ovoce většinou vyjídá lžičkou.

Ovoce se pěstuje v tropických a subtropických oblastech. Hojně se vyskytuje na Novém Zélandu nebo v Indii. V Austrálii narazíte častěji na žlutou variantu. Původně maracuja rostla v jižních oblastech Brazílie.

Květ maracuji údajně připomíná trnovou korunu

V Česku se maracuje říká mučenka jedlá, složité květy rostliny totiž připomínají trnovou korunu a misionáři přisuzovali květům symboliku ukřižování Krista. Blizny, které má maracuja tři, měly představovat hřeby v rukou a nohou Ježíše, deset okvětních lístků mělo představovat deset apoštolů. Liány pak byly spojovány s bičováním. Anglický název rostliny zní passion food (pašijové ovoce nebo ovoce umučení Krista).

Mučenkový krém s mátovou čokoládou

Maracuja

Nejdříve dáme nabobtnat želatinu do studené vody. Smícháme mučenkový nektar a šťávu z jednoho citronu. Želatinu vylisujeme a prohříváme dokud se zcela nerozpustí, poté ji rozmícháme v ovocné směsi a necháme zchladit. V jiné misce ušleháme smetanu a pomalu ji vmícháme do tuhnoucího ovocného nektaru. Krém naplníme do dezertních formiček a dáme vychladit a ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí formičky pomoříme do horké vody a krém vyklopíme na talířky. Navrchu ozdobíme meduňkou a mátovou čokoládou.

Autor:

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...