Neděle 5. února 2023, svátek má Dobromila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak, podporuje nervovou činnost. Dobré důvody, proč jíst řepu


Červená řepa. | foto: Lenka Požárová

Premium Doporučujeme
Je jen jedna surovina, po jejíž přípravě to vypadá, jako byste v kuchyni zrovna někoho zamordovali. Červenou řepu na talíři ani prkýnku totiž neututláte. Co stojí za její vášnivou barvou, chutí a zdravým obsahem? A jak delikátně i nezvykle ji připravit?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

Pokud vám řepa ve školní jídelně nesedla na sladkokyselo, můžete ji objevovat v dalších kulinárních převlecích. Ať už pečenou, vařenou, ale i na tenoučké plátky krájenou syrovou, či odšťavněnou s lahodném elixíru.

Lepší než ‚mulťák‘ z lékárny. Připravte si doma zelný salát s červenou řepou

Bulvy řepy obecné patří do kořenové zeleniny z čeledi laskavcovitých a existuje spousta různých kultivarů, které se od sebe liší velikostí, tvarem bulvy či barvou. Narazit tak můžete (zejména na tržištích) na řepu podlouhlou nebo i žlutou, ale existuje i řepa bílá či růžová. Menší a podlouhlé řepy jsou šťavnatější a sladší. Na jaře je těžké narazit v obchodě na pevnou řepu, do které nevtlačíte prst, což je známkou její nevalné čerstvosti či špatného skladování. Za zmínku stojí, že kromě bulvy jsou jedlé i její lehce nahořklé zelené listy s temně fialovými řapíky. 

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor: