Čtvrtek 29. února 2024, svátek má Horymír
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Obliba vaječného likéru stoupá. Odkud se vzal tekutý dezert pro dospělé a jak ho ‚vymazlit‘ k dokonalosti?

Vaječný likér | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Je to ve své podstatě tekutý dezert pro dospělé: spousta žloutků, cukr, někdy mléko či smetana, všechno konzervované tvrdým alkoholem. Kdy jindy si zahřešit než teď o svátcích?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou až 45 %

U nás se mu lidově říká vaječný koňak, v Německu eierlikör, v anglicky mluvících zemích eggnog. V Nizozemí se vyrábí Advocaat, v Itálii Vov. V latinské Americe narazíte na coquito (s kokosovým mlékem) a ponche crema, v Mexiku na rompope. A ve většině zemí pití hustého krémového likéru doprovází cinkání rolniček a blikání vánočního stromku.

Původ nápoje je nejasný. Některé prameny tvrdí, že jeho tvůrcem byl středověký francouzský král Ludvík IX (a jiné zdroje uvádějí, že jej naopak na smrtelné posteli odmítl, aby neporušil půst), další vidí souvislost s britským nápojem posset, původně na bázi piva či sherry s mlékem a kořením, který lékaři doporučovali na nejrůznější neduhy. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: