Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Velikonoce na talíři: Ochutnejte kosti světce a inspirujte se tím, co se jí ve světě


ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Premium
Vzkříšení, začátek nového života, naděje. To je poselství Velikonoc stejné pro všechny křesťany. Přísloví jiný kraj, jiný mrav ale platí nejen pro rozličné rituály, které tyto svátky v různých zemích provázejí, ale také pro pokrmy, jimiž se oslavuje konec čtyřicetidenního půstu. Podívali jsme se, jaké pochoutky se o svátcích budou podávat u našich blízkých i vzdálenějších sousedů.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Slovensko

Ač jsou pro Slováky na Veľkú noc stejně jako pro nás typická nejrůznější jídla z vajec, jedna tamní kulinářská zvyklost možná překvapí: obvyklou pochutinou, která o svátcích nesmí chybět při žádném rodinném obědě, je bramborový salát, obvykle podávaný jako příloha k řízkům. Podobně jako v Česku je tradičním pokrmem jehněčí nebo králičí pečeně.

České tradiční pokrmy

  • Mazanec připomíná slunce, dříve se pekl také ve slané podobě se sýrem.
  • Jidáše symbolizují provaz, na němž se Ježíšův udavač oběsil.
  • Beránek odkazuje na Boží stádo a také zastupuje starověké a středověké obřadní jídlo – maso berana, které časem nahradilo pečivo ve tvaru beránka.

Recepty na mazance, kynuté koláčky, jidášky či velikonočního beránka se v rodinách předávají z generace na generaci a není bez zajímavosti, že poslední jmenovaná pochoutka má na jihu středního a západního Slovensku dokonce svou slanou variantu: slaný beránek se tam peče se ze směsi vajec, rohlíků a klobásek.

Regionálním pokrmem je také studená polévka z kysaného mléka a křenu. Především na východě Slovenska nesmí chybět obřadní hrudka, jinak též syrek z vajec, mléka, soli a hřebíčku. Připravuje se pomalým vařením vajec a mléka ve vodě, dokud se směs nesrazí, následně se přecedí přes gázu; může se dělat nasladko, ale i naslano. Syrek se podává na Velikonoční neděli jako příloha k uzené šunce či kořeněným klobáskám.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: