Slovensko
Ač jsou pro Slováky na Veľkú noc stejně jako pro nás typická nejrůznější jídla z vajec, jedna tamní kulinářská zvyklost možná překvapí: obvyklou pochutinou, která o svátcích nesmí chybět při žádném rodinném obědě, je bramborový salát, obvykle podávaný jako příloha k řízkům. Podobně jako v Česku je tradičním pokrmem jehněčí nebo králičí pečeně.
České tradiční pokrmy
|
Recepty na mazance, kynuté koláčky, jidášky či velikonočního beránka se v rodinách předávají z generace na generaci a není bez zajímavosti, že poslední jmenovaná pochoutka má na jihu středního a západního Slovensku dokonce svou slanou variantu: slaný beránek se tam peče se ze směsi vajec, rohlíků a klobásek.
Regionálním pokrmem je také studená polévka z kysaného mléka a křenu. Především na východě Slovenska nesmí chybět obřadní hrudka, jinak též syrek z vajec, mléka, soli a hřebíčku. Připravuje se pomalým vařením vajec a mléka ve vodě, dokud se směs nesrazí, následně se přecedí přes gázu; může se dělat nasladko, ale i naslano. Syrek se podává na Velikonoční neděli jako příloha k uzené šunce či kořeněným klobáskám.