• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Premium

Velikonoce na talíři: Ochutnejte kosti světce a inspirujte se tím, co se jí ve světě

Magazín
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vzkříšení, začátek nového života, naděje. To je poselství Velikonoc stejné pro všechny křesťany. Přísloví jiný kraj, jiný mrav ale platí nejen pro rozličné rituály, které tyto svátky v různých zemích provázejí, ale také pro pokrmy, jimiž se oslavuje konec čtyřicetidenního půstu. Podívali jsme se, jaké pochoutky se o svátcích budou podávat u našich blízkých i vzdálenějších sousedů.

Slovensko

Ač jsou pro Slováky na Veľkú noc stejně jako pro nás typická nejrůznější jídla z vajec, jedna tamní kulinářská zvyklost možná překvapí: obvyklou pochutinou, která o svátcích nesmí chybět při žádném rodinném obědě, je bramborový salát, obvykle podávaný jako příloha k řízkům. Podobně jako v Česku je tradičním pokrmem jehněčí nebo králičí pečeně.

České tradiční pokrmy

  • Mazanec připomíná slunce, dříve se pekl také ve slané podobě se sýrem.
  • Jidáše symbolizují provaz, na němž se Ježíšův udavač oběsil.
  • Beránek odkazuje na Boží stádo a také zastupuje starověké a středověké obřadní jídlo – maso berana, které časem nahradilo pečivo ve tvaru beránka.

Recepty na mazance, kynuté koláčky, jidášky či velikonočního beránka se v rodinách předávají z generace na generaci a není bez zajímavosti, že poslední jmenovaná pochoutka má na jihu středního a západního Slovensku dokonce svou slanou variantu: slaný beránek se tam peče se ze směsi vajec, rohlíků a klobásek.

Regionálním pokrmem je také studená polévka z kysaného mléka a křenu. Především na východě Slovenska nesmí chybět obřadní hrudka, jinak též syrek z vajec, mléka, soli a hřebíčku. Připravuje se pomalým vařením vajec a mléka ve vodě, dokud se směs nesrazí, následně se přecedí přes gázu; může se dělat nasladko, ale i naslano. Syrek se podává na Velikonoční neděli jako příloha k uzené šunce či kořeněným klobáskám.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Jana Pavlová