Pátek 1. března 2024, svátek má Bedřich
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Od čumáčku po ocásek. Jak zužitkovat celého pašíka aneb velký zabijačkový průvodce

Prase na zabijačku | foto: ČTK

Premium
Litry krve i alkoholu, prasečí závěť a klobása, kterou milují lidé doma i v cizině. Zabijačka vůbec neznamená jen zabíjení, a ač jsme na ni náležitě hrdí, určitě není jen českým vynálezem. Rozličné pochoutky z vnitřností nebo třeba krvavý pudink vznikají pod rukama řezníků v mnoha zemích světa.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou až 45 %

Na čas mezi Třemi králi a Popeleční středou se těší desetitisíce rodin po celé zemi. Nastává doba hojnosti, veselí a hlavně tradičních zabijaček. Často se vepřík poráží i před Vánocemi, to aby bylo na Štědrý večer třeba sádlo i maso na řízky. Drtivá většina vepřových hodů se koná ale právě nyní.

Smutnější zprávou je, že jsou čím dál vzácnější. Zatímco před rokem 2000 bylo v ČR na domácích dvorcích poraženo 185 tisíc prasat, v roce 2002 jich bylo už 135 tisíc a o deset let později jen 93 tisíc (ve statistice ministerstva zemědělství je sice započtena i domácí porážka skotu, ta se však koná spíše výjimečně).

Důvodů je několik.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se