Skvělé objemné plodiny, dodávající i začátečníkům pocit nadměrného, skoro až neúnosného pěstitelského úspěchu! Cukety máme na výběr válcovité, kulaté, zelené, žluté, pruhované... Patizony nově též mnoha barev. Vybíráme i podle konzistence dužiny a různých jemných variací chuti. Netvoří úponky jako dýně, většinou rostou trsnatě (výjimku tvoří například Costata Romanesca).
VÍCE O ZAHRADNIČENÍ A PĚSTOVÁNÍ SE DOČTETE V NOVÉM SERIÁLU |
U dozrálých cuket si můžeme schovat semínka pro příští roky, avšak je dobré mít na paměti, že se odrůdy snadno kříží mezi sebou, a to i s patizony a některými dýněmi (druhy Cucurbita pepo). Takže pokud jsme jich měli na záhoncích více kultivarů, je pravděpodobné, že semínka budou různě sprášená. To samo o sobě není špatně, jen si pak nemůžeme být jistí, co nám z toho vyroste, a nemůžeme to vydávat za určitý kultivar, který jsme si předtím pořídili.
Cukety i patizony si málokdy předpěstováváme, ale ihned po „zmrzlých“ je vyséváme na záhonky po dvou semenech do hnízd s měděnou ochranou proti slimákům. Počítáme přibližně 1 m2 na rostlinu. Nutností je dostatek živin a vláhy, tedy 1. trať. Límečky sundáváme v době, kdy už je mladá rostlinka dostatečně prokořeněná, asi 15–20 cm vysoká a má už dospělé listy (nejen ty děložní).
Dáváme velký pozor, abychom jim nepoškodili kořeny, a když se tak stane (například je omylem trochu povytáhneme), ihned je zasypeme kompostem, zamulčujeme a zalijeme. První mladé plody můžeme sklízet už koncem června. Tyto vyžadují rychlé zpracování, podobně jako okurky, nejsou příliš trvanlivé.
Zelenina z ekozahradyV knize Zelenina z ekozahrady se dozvíte se, jak vybudovat harmonický plodící ekosystém (od dvou záhonů až po velké záhonoviště), jak do něj kromě celoročně dostupné a zdravé zeleniny začleňovat také bylinky, okrasné trvalky, vodní záhony, letní kuchyni, ochranné zídky nebo venkovní koupací vanu. Objevíte zároveň hojnost možností, jak svou úrodu chutně a snadno zpracovávat v kuchyni. |