Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Jabloní v Česku dramaticky ubývá, v obchodech přibývají jablka z Polska. Jde české sady ještě zachránit?

Jedni z mála, kdo zatím sady nelikvidují, jsou ovocnáři z Pěnčína. Na archivním snímku sadař Miloš Thoř mladší. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Premium Doporučujeme
Plocha jabloňových sadů u nás poklesla za poslední rok o jedenáct procent, tuzemští pěstitelé je nadále aktivně kácejí, protože provoz se jim za současných podmínek nevyplatí. Za poslední čtyři roky činí úbytek jabloní u nás dokonce bezmála čtvrtinu plochy. A redukce sadů se týká i jiných ovocných stromů. Čeští producenti nedokážou konkurovat cenám dovozců z Polska.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Na situaci se navíc negativně podepsaly události na Ukrajině, kdy Polsko ztratilo významného odběratele (tedy Rusko a Bělorusko), a o to více jejich jablka zaplavila české země. Jaké jsou možnosti, že by se česká jablka udržela na trhu a další kácení se zastavilo?

České může být i původně cizí

Aby ovšem nedošlo k mýlce, pojem „staré české odrůdy“ je poněkud zavádějící. Opravdu ryze českých jablečných odrůd existuje velmi málo. Výraz bývá často vztahován i na takové, které jsou v našich zemích zdomácnělé a dlouhodobě se pěstují, svůj původ ale mají mnohdy velmi daleko, třeba ve Francii nebo v Americe. „Na klasické odrůdy, které jsme znali ze zahrad našich babiček, už dnes v nabídce obchodů nenarazíte,“ říká Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

„Neodpovídaly by současným požadavkům, především těm vizuálním – u chuti je tomu jinak, řada z nich byla chuťové na vysoké úrovni,“ dodává. Mnohé z těchto odrůd by se ani nedaly pěstovat ve velkém, navíc by se to nevyplatilo ani finančně. Na druhé straně jsou takové, které můžete stále koupit v menších firmách – Rubín, Šampion, Topaz nebo Rubinola. Nabídku obchodů však v současnosti ovládá pět mezinárodně nejoblíbenějších odrůd.

„Jsou to Gala, Golden Delicious, Red Delicious, Jonagold, Jonagored, Idared,“ vyjmenovává Martin Ludvík. Podstatné ovšem je, že tuzemská jablka, ať už jejich předkové pocházeli odkudkoli, tvořila dlouho důležitou součást našeho zemědělství. V současnosti je ale leccos jinak.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se