Úterý 5. prosince 2023, svátek má Jitka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Magazín

Sladká historie: cukr je všudypřítomný, ale bývaly doby, kdy byl na českých stolech velkou vzácností


Cukr. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Premium
Praha - Co má cukrová řepa společného s Napoleonem? Jak se z někdejšího Československa stala cukrovarnická velmoc? A proč je v době klimatických změn tak důležitá řepa na polích?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou 45 %

Promítly se v něm složité politické dějiny kontinentu. Stal se zdrojem bohatství i komoditou, která přepsala gastronomickou mapu Evropy. Řeč je o obyčejném cukru, bez nějž si jen těžko umíme představit dnešní život. Ve chvílích, kdy si jej sypeme do kávy nebo po něm saháme při přípravě koláčů, jen sotva přemýšlíme nad tím, kde se vzal a jaká byla jeho cesta od velevzácné komodity ke zcela samozřejmé potravině.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

49
89 Kč
Předplatit
Ušetříte 40 Kč
Následně 89 Kč/měsíc
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 30 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se