Sladká historie: cukr je všudypřítomný, ale bývaly doby, kdy byl na českých stolech velkou vzácností

Premium

Cukr. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock

  5:00
Praha - Co má cukrová řepa společného s Napoleonem? Jak se z někdejšího Československa stala cukrovarnická velmoc? A proč je v době klimatických změn tak důležitá řepa na polích?

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Promítly se v něm složité politické dějiny kontinentu. Stal se zdrojem bohatství i komoditou, která přepsala gastronomickou mapu Evropy. Řeč je o obyčejném cukru, bez nějž si jen těžko umíme představit dnešní život. Ve chvílích, kdy si jej sypeme do kávy nebo po něm saháme při přípravě koláčů, jen sotva přemýšlíme nad tím, kde se vzal a jaká byla jeho cesta od velevzácné komodity ke zcela samozřejmé potravině.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Vstoupit do diskuse (1 příspěvek)
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.