Není to tak dávno, co jsme se mohli přesvědčit, že ceny obyčejné petržele, cibule nebo květáku vyletěly vysoko nad částky, které vydáváme za exotické ovoce. Navíc mívá ovoce a zelenina v obchodní síti svoji nejlepší kondici za sebou. O důvod víc vybrat si něco přímo na poli u nejbližšího farmáře. V posledních letech se totiž u nás rozmáhá jednoduchý způsob, jak významně zkrátit cestu plodin do vlastní kuchyně: veřejné samosběry. Vyráží na ně každoročně široká škála zájemců, od kulinárních nadšenců a skupin mladých lidí přes rodiny s dětmi až po starší generaci.
3. června 2021 5:00
Samosběr je rok od roku populárnějším způsobem, jak se dostat k čerstvému a kvalitnímu ovoci a zelenině. Zájem je tak velký, že někteří zemědělci musejí dělat pořadníky. Proč je žádoucí zkracovat cestu potravin z polí a sadů do kuchyně?