Čtvrtek 1. června 2023, svátek má Laura
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Magazín

Na samosběr se dělají i pořadníky. Kam na něj vyrazit, co sklízet a kolik zaplatíme?


Samosběr | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Samosběr je rok od roku populárnějším způsobem, jak se dostat k čerstvému a kvalitnímu ovoci a zelenině. Zájem je tak velký, že někteří zemědělci musejí dělat pořadníky. Proč je žádoucí zkracovat cestu potravin z polí a sadů do kuchyně?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

Není to tak dávno, co jsme se mohli přesvědčit, že ceny obyčejné petržele, cibule nebo květáku vyletěly vysoko nad částky, které vydáváme za exotické ovoce. Navíc mívá ovoce a zelenina v obchodní síti svoji nejlepší kondici za sebou. O důvod víc vybrat si něco přímo na poli u nejbližšího farmáře. V posledních letech se totiž u nás rozmáhá jednoduchý způsob, jak významně zkrátit cestu plodin do vlastní kuchyně: veřejné samosběry. Vyráží na ně každoročně široká škála zájemců, od kulinárních nadšenců a skupin mladých lidí přes rodiny s dětmi až po starší generaci.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor: