Žaludeční vředy a záněty způsobuje bakterie H.pylori, která při dlouhodobém působení přispívá i ke vzniku rakoviny žaludku. Základem léčby jsou antibiotika a další léky působící na žaludeční sliznici.
Přírodní látky
Některým pacientům léčba nezabírá a onemocnění se časem vrátí. To podle primáře oddělení mikrobiologie Thomayerovy nemocnice Čermáka obrací pozornost na látky přírodního, zejména rostlinného původu.
ČTĚTE TAKÉ: |
Tým vyvinul novou metodu tlakového ošetření chmele umožňující skladovat chmel dlouhodobě bez ztráty vlastností, která nastává při běžně prováděném sušení. Pracovníkům Thomayerovy nemocnice se podle Čermáka podařilo shromáždit sbírku kmenů H.pylori zachycených u pacientů se žaludečním onemocněním, na níž testovali účinky takto ošetřeného chmele. "Laboratorně bylo prokázáno, že účinky tlakově ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik," řekl Čermák.
Pivo účinné látky ztrácíVýhodou navrhovaných potravinových doplňků podle něj je, že chmel se používá v čerstvé podobě. "Nedochází tedy ke ztrátám účinných látek sušením, ani k jejich naředění, jak se tomu děje například při vaření piva," dodal. |
Chmel funguje jako antibiotikum
Rozbor účinků některých látek izolovaných z chmele ukazuje podle něj na možnou přítomnost dosud neznámých látek s antibiotickými účinky. "Na základě výsledků výzkumu byly podány návrhy na využití chmele jako potravinového doplňku při infekcích způsobených bakterií H.pylori," řekl.
Alexandr Mikyška z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského doplnil, že chmel obsahuje vedle látek s antibakteriálními vlastnostmi řadu dalších látek s příznivými účinky, například rostlinné estrogeny, látky s protirakovinným účinkem a antioxidanty.