Mazanec nebo velikonoční beránek obsahují vysoké množství sacharidů a cukru. Je vhodné jej upéct vlastnoručně v odlehčené verzi, s menším množstvím másla a cukru, přičemž cukr lze nahradit čekankovým sirupem.
Ideální je konzumace sladkého ve spojitosti s fyzickou aktivitou. Doporučuji dopřát si například dva kousky po odpolední procházce.
Je však nutné, aby si diabetici během svátků častěji kontrolovali hladinu cukru v krvi, a to pomocí klasického glukometru nebo diabetického senzoru, který odečítá hodnoty kontinuálně, bez nutnosti píchání do prstu.
Je to vlastně otrava tukem. Češi už se prožrali k milionu případů cukrovky, na jaké příznaky si dát pozor? |
Pacientům vždy říkám, že je důležité konzumovat jídla s mírou. Nemusí držet drastické diety, ba naopak. Diabetická dieta vlastně znamená zdravá strava a tu lze dodržet i o svátcích.
Ideálně by si lidé měli jídlo naplánovat dopředu a rozdělit na pět až šest porcí za den, aby byla hladina glykémie stálá a nehrozily velké výkyvy. Někdy doporučuji svačiny bez sacharidů, s vyšším zastoupením bílkovin. Předejdete tak závažným zdravotním stavům, jako je hypoglykémie nebo hyperglykémie. Oba stavy jsou nebezpečné a zvyšují riziko dalších zdravotních komplikací.
Riziko během svátků představuje i alkohol. Diabetici, obzvláště ti na inzulinu, by měli mít jeho konzumaci pod kontrolou s vědomím základních pravidel. Alkohol je vydatný zdroj energie, který nemá žádnou výživovou hodnotu.
Tvrdý alkohol výrazným způsobem hladinu krevního cukru snižuje, na druhou stranu obsah cukru například v míchaných nápojích a pivu hladinu krevního cukru zvyšuje.
Jde tak o nalezení rovnováhy. Cestou k udržení normoglykémie je i zde četnější monitoring a „zmapování“ konzumovaného nápoje, i třeba v kombinaci s jídlem. Alkohol může cukrovku výrazně rozkolísat.
Diagnóza diabetu je nepříjemná a musí se bohužel počítat s jistým omezením. Diabetici si nemohou dovolit jíst „bez přemýšlení“.
Autorka je docentka medicíny, působí v Diabetologickém centru ÚVN