Pátek 14. května 2021svátek má Bonifác 14 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Gurmánství se nerovná obezitě. Důležitá je kvalita, příprava i prostředí

Ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ilustrační foto | foto: Alta Badia tourism office

ŘÍM Skuteční gurmáni mívají menší problémy s váhou než ti, kdo dávají přednost množství před kvalitou. Tento druh potěšení spojený s jídlem je více typický pro ženy a nesouvisí s úrovní vzdělání nebo se sociálním zařazením. Píše o tom italský deník Corriere della Sera.

Často se soudí, že ten, kdo si dokáže vychutnávat pokrmy, má více problémů s tím, aby se řídil pravidly zdravé výživy. Radost z jídla, přinejmenším za určitých podmínek, však nemusí být překážkou umírněnosti v konzumaci, ale naopak spojencem. To jsou závěry, k nimž dospěli dva kanadští a jeden francouzský vědec, jejichž studie byla publikována na stránkách časopisu Appetite.

Vědci ve své studii především rozlišili dva typy potěšení plynoucího z jídla: „viscerální“, tedy týkající se útrob, a „epikurejské“. První druh potěšení z jídla souvisí s uspokojováním potřeby jíst, abychom zahnali hlad nebo negativní emoce, anebo z toho, že toho můžeme hodně sníst za nízkou cenu.

„Epikurejské“ potěšení je naopak spojeno s estetickou dimenzí konzumace pokrmu, do níž jsou zapojeny všechny smysly. V tomto případě nejde o to uspokojit naléhavou potřebu, ale o příjemnou zkušenost založenou na všech smyslových aspektech potravy (chuť, barva, vůně) a na prostředí, v němž je konzumována (místo, společnost, úprava stolu). Například velký kus čokoládového dortu vyvolává viscerální potěšení, zatímco malá tyčinka kvalitní čokolády se zeleným čajem pojídaná ve společnosti přátel vyvolává spíše epikurejské potěšení.

Vědci s pomocí série testů určovali na vzorku 250 dospělých osob tendence k „viscerálnímu“, nebo „epikurejskému“ potěšení. Výsledky srovnávali s antropometrickými údaji a s preferencemi vztahujícími se k porcím jídla. Ukázalo se, že orientace na epikurejské potěšení z jídla nesouvisí s indexem tělesné hmotnosti, ale s preferencí menších porcí pokrmu a větším pocitem uspokojení. Epikurejské potěšení z jídla je podle nich spíše typicky ženská záležitost a nesouvisí s úrovní vzdělání ani se sociálním postavením.

„Tento výzkum potvrzuje, že k tomu, abychom se vyvarovali nadměrné konzumace pokrmů, musíme věnovat pozornost všem aspektům souvisejícím s podáváním jídla, orientovat se na kvalitní potraviny a malé porce, které jsou však pečlivě připraveny, a jíst v příjemném prostředí. Nesmíme se zaměřovat na velké množství nadměrně kalorického jídla,“ uvádí Nicoletta Cavazzová, docentka sociální psychologie na Univerzitě Modena-Reggio Emilia.

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Rakušan Aleksandar Rakic si už Jiřího Procházky všiml. A chce mu v UFC srazit... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Ruská vakcína Sputnik V. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!