Glutamát je látka, která spotřebitele zajímá. Dávají si na ni pozor. Potravinám, které glutamáty obsahují, se začínají vyhýbat a podrobně zkoumají etikety na obalech. I pokud ale pečlivě studujete, co za látky jídlo obsahuje, můžete se snadno napálit.
Výrobci totiž přišli s "trikem", díky kterému vám informace, že se glutamát v potravině vyskytuje, může uniknout.
"Výrobci přišli s nápadem a musím konstatovat, že legálním. Princip je takový, že nepoužijí označení glutamát nebo E621 (značka pro glutamát), ale jiné označení téhož - většinou je to kvasnicový extrakt, bílkovinný hydrolyzát, kvasnicový extrakt či výtažek z droždí. Názvů, které skrývají fakt, že je v potravině glutamát, je asi deset," říká předseda Sdružení Zdravá potravina Rudolf Náprstek.
Na jaké látky si dát pozor?
|
"Alternativní názvy látek pouze zastiňují, že potravina glutamát v koncentrované míře obsahuje. Výrobce je tedy může použít a zároveň nemusí uvádět, že potravina obsahuje glutamát. Na obalu se tedy objeví, že potravina obsahuje výtažek z droždí, ale už se nikde nedočtete, že je to v podstatě glutamát," vysvětluje Náprstek.
Jsou glutamáty nebezpečné?
Citlivost na glutamáty je subjektivní. Někomu v jídle nevadí vůbec a problémy po jeho požití nemá. Na druhé straně jsou lidé, kteří po požití jídla, které glutamát obsahuje, pociťují bolest hlavy, závratě, zvracení nebo bušení srdce. "Potravinám s glutamáty by se měly vyhýbat děti a těhotné ženy a to především na základě principu předběžné opatrnosti," říká Náprstek.
Jednou z hlavních funkcí glutamátu je zvýraznění chutě použitých surovin. Sám o sobě má masovou chuť. "Chuť glutamátu se většinou nazývá 'umami' - je to takzvaná pátá chuť. Glutamáty lze proto chuťově identifikovat a je snadné se to naučit. Chuť je mírná, ale dlouhotrvající, dobře patrná je u instantních polévek nebo bujónů," vysvětluje Náprstek.
Seznam potravin, které obsahují "skrytý" glutamát
|