Čtvrtek 12. prosince 2024, svátek má Simona
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jak výrobci skrývají glutamát v potravinách? Používají jiné názvy

Zdraví

  6:45
Bílkovinný hydrolyzát, kvasnicový extrakt či výtažek z droždí. I na takové látky můžete narazit, když si pořádně pročtete, co obsahují potraviny, které kupujete. Co se za nimi skrývá? V tomto případě je to jedno z nejobávanějších éček - glutamát.

Čočková polévka (Vitana)

Glutamát je látka, která spotřebitele zajímá. Dávají si na ni pozor. Potravinám, které glutamáty obsahují, se začínají vyhýbat a podrobně zkoumají etikety na obalech. I pokud ale pečlivě studujete, co za látky jídlo obsahuje, můžete se snadno napálit.

Výrobci totiž přišli s "trikem", díky kterému vám informace, že se glutamát v potravině vyskytuje, může uniknout.

"Výrobci přišli s nápadem a musím konstatovat, že legálním. Princip je takový, že nepoužijí označení glutamát nebo E621 (značka pro glutamát), ale jiné označení téhož - většinou je to kvasnicový extrakt, bílkovinný hydrolyzát, kvasnicový extrakt či výtažek z droždí. Názvů, které skrývají fakt, že je v potravině glutamát, je asi deset," říká předseda Sdružení Zdravá potravina Rudolf Náprstek.

Na jaké látky si dát pozor?

  • bílkovinný hydrolyzát
  • kvasnicový extrakt
  • kvasnicový výtažek
  • rostlinný bílkovinný hydrolyzát
  • sojový bílkovinný hydrolyzát
  • sojový hydrolyzát

"Alternativní názvy látek pouze zastiňují, že potravina glutamát  v koncentrované míře obsahuje. Výrobce je tedy může použít a zároveň nemusí uvádět, že potravina obsahuje glutamát. Na obalu se tedy objeví, že potravina obsahuje výtažek z droždí, ale už se nikde nedočtete, že je to v podstatě glutamát," vysvětluje Náprstek.

Jsou glutamáty nebezpečné?

Citlivost na glutamáty je subjektivní. Někomu v jídle nevadí vůbec a problémy po jeho požití nemá. Na druhé straně jsou lidé, kteří po požití jídla, které glutamát obsahuje, pociťují bolest hlavy, závratě, zvracení nebo bušení srdce. "Potravinám s glutamáty by se měly vyhýbat děti a těhotné ženy a to především na základě principu předběžné opatrnosti," říká Náprstek.

Jednou z hlavních funkcí glutamátu je zvýraznění chutě použitých surovin. Sám o sobě má masovou chuť. "Chuť glutamátu se většinou nazývá 'umami' - je to takzvaná pátá chuť. Glutamáty lze proto chuťově identifikovat a je snadné se to naučit. Chuť je mírná, ale dlouhotrvající, dobře patrná je u instantních polévek nebo bujónů," vysvětluje Náprstek.

Seznam potravin, které obsahují "skrytý" glutamát

  • Bohemia Chips - Moravská slanina
  • Čočková polévka (Vitana)
  • Čínská pánev (Vitana)
  • Dolce gusto Nesquik
  • Dušená šunka (Baroni)
  • Extra silný zeleninový bujón (Maggi)
  • Francouzská instantní polévka (Vitana)
  • Gurmánský bujón hovězí
  • Bůčková pomazánka na svačinku
  • Broccoli Mexicana
  • Babičina tatarská omáčka

Celý seznam potravin najdete ZDE.

Autor:

Jak oblékat děti na podzim? Kvalitní softshellové kalhoty jsou základ
Jak oblékat děti na podzim? Kvalitní softshellové kalhoty jsou základ

Podzimní počasí je nevyzpytatelné, proto redaktorky eMimina otestovaly dětské softshellové kalhoty Wolf, které nabízí e-shop Olšákovi.cz. Jak si...