Čtvrtek 8. prosince 2022, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Proti cholesterolu a na lepší imunitu. Ke zdraví nám mohou pomoci také houby

Zdraví

  5:37
Nabírané houby míří většinou do smaženic nebo si je lidé obalí a osmaží. Některé by se však daly využít třeba na upevnění obranyschopnosti.

Hlíva ústřičná je snadno dostupná – když si ji nenajdete sami v lese, bude v obchodě foto: Shutterstock

Podle předního znalce a poradce v oboru pěstování hub Ivana Jablonského z České zemědělské univerzity rostou i v současnosti v lese houby, které bychom mohli využít k prevenci zdraví. Jak je ale poznáme?

„Plodnice jedlých hub mají společné vlastnosti – vysoký obsah vody, až 92 procent, nízkou energetickou hodnotu a jsou trochu obtížněji stravitelné. Obsahují některé zdraví prospěšné látky, jako jsou vláknina a vitaminy skupiny B,“ říká inženýr Jablonský.

Proti cholesterolu

V srpnu však můžeme v lese nalézt například hlívu plicní, která se dá připravit mnoha způsoby, pozitivně ovlivňuje cholesterol a má význam pro imunitu těla.

„Narazit také můžeme na lesklokorku, která má nejvíce účinných léčivých látek. Zvyšují imunitu, jsou protizánětlivé, houba se používá i při jaterních chorobách, ateroskleróze či při infekčních chorobách. Tu si ale k jídlu nemůžeme přichystat. Z nakrájených tuhých plodnic lesklokorky lesklé můžeme ale připravit horkovodní vývar,“ říká Ivan Jablonský.

Podle něj bychom měli pro upevnění zdraví některé houby jíst často. „Léčivé houby, jako jsou hlíva ústřičná, houba šiitake nebo penízovka, se mají konzumovat pravidelně. Je to proto, že léčivé látky – glukany, které zmíněné houby obsahují – podpoří aktivitu komponentů imunitního systému – makrofágů – po dobu jejich životnosti, což je 14 dnů. Pravidelná konzumace tedy podpoří každou z generací makrofágů. Léčivým látkám v houbách neškodí kuchyňská úprava,“ upozorňuje inženýr Jablonský.

Kompas sběratelů a kuchařů

Jen málokdo z nás má slušné mykologické znalosti a dokáže s jistotou rozpoznat každou houbu, na kterou narazí. Jak se tedy orientovat v tom, která houba je vhodná ke konzumaci?

„Pokud si nejste jisti identitou nalezené houby, je k dispozici řada obrazových či fotografických atlasů. A nemáte-li je, nikdy ji nesbírejte, a hlavně doma kuchyňsky neupravujte,“ pokračuje mykolog.

Pokud se nám k naší smůle „podaří“ sníst nejedlou houbu, bývají příznaky různé. Jedním z nich je zvracení a průjmy. K nejzáludnějším otravám pak dochází u muchomůrky zelené. Po fázi průjmů totiž začne kolabovat celý organismus, varuje Ivan Jablonský.

Autor:

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat