Pondělí 1. června 2020svátek má Laura 9 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pečené houby s dýňovou kaší. Jak na ně podle blogerky?

Pečené houby s dýňovou kaší | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pečené houby s dýňovou kaší | foto: Lucie Grusová

Určitě to znáte sami - i když je maso častou položkou ve vašem jídelníčku a nijak se mu cíleně nevyhýbáte, ne vždy je na něj chuť. Pro tyhle situace je fajn mít v záloze pár receptů, kde maso nepotřebujete, protože hlavní roli hrají úplně jiné suroviny. Jako třeba tady houby. Po upečení spolu s balzamikovým octem se z nich stane skvělý doplněk k nasládlé dýňové kaši.

Pečené houby s dýňovou kaší

Pečené houby

  • 400 g čerstvých hub (hlíva, hřiby, žampiony atd.)
  • 60 g šalotky
  • 50 g špeku nebo slaniny (volitelně)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • sůl
  • pepř

Dýňová kaše

  • 500 g máslové dýně nebo hokaido
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 50 g smetanového krémového sýru (např. Goldessa, Philadelphia)
  • sůl

Postup přípravy: Houby nakrájejte na větší kousky, šalotku na klínky a špek na kostičky. Směs nasypte do pekáčku, přidejte sůl, pepř a olivový olej. Vše promíchejte. Vložte nezakryté do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 30 minut. K houbám do pekáčku přidejte rozdrcený česnek, mletý kmín a balzamikový ocet.

Vše promíchejte a vraťte na dalších cca 20 minut do trouby (společně s dýní, viz další část receptu). Celková doba pečení houbové směsi se může mírně lišit podle toho, jaké houby použijete a také v jak vysoké vrstvě budou ležet. Tak případně čas upravte podle sebe.

Máslovou dýni oloupejte, hokaido stačí omýt. Zbavte ji semínek a nakrájejte na kostky. Promíchejte s olivovým olejem a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Upečenou dýni rozmixujte dohladka se smetanovým sýrem a solí.

Upečenou houbovou směs posypte čerstvou petrželkou a podávejte s dýňovou kaší. 

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Novinář Luboš Xaver Veselý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Radim Mazanec z Neuromuskulárního centra Neurologické kliniky ve Fakultní... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...