Pondělí 17. ledna 2022, svátek má Drahoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Kvalitní šunka není špekáček. Vzdát se všech uzenin podle odborníka není třeba

Zdraví

  15:58
PRAHA - Vzdát se zcela uzenin kvůli tomu, že je Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila mezi prokázané karcinogeny, není podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nutné. Mezi uzeniny se řadí nejkvalitnější vařená šunka i tučné špekáčky či zauzené klobásky. Pokud si člověk dá k snídani plátek nejkvalitnější šunky, svému zdraví neuškodí, řekl Suchánek.

Typická anglická snídaně může podle vědců zkrátit život. foto: Shutterstock

„Pokud doporučení WHO povede k tomu, že lidé začnou víc přemýšlet o tom, kolik uzenin a jakého druhu za den zkonzumují, bude to jen dobře. I mezi uzeninami se dají vybrat velmi kvalitní výrobky, které jsou zdrojem kvalitních bílkovin,“ řekl a dodal, že pokud výrobci po tomto doporučení WHO přestanou vyrábět uzeniny nízké kvality, s nízkým podílem masa, vysokým podílem soli a tuku, tak to bude jedině dobře.

Jako tabák či azbest. Šunka, slanina nebo párky můžou způsobit rakovinu

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, došla k závěru, že uzeniny mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se ocitly ve stejné skupině karcinogenů jako tabák či azbest.

Podle Suchánka ale velmi záleží na druhu uzeniny, zda jde o šunku nejvyšší jakosti, špekáček, párek či uzený bůček. „Je potřeba si říct, že jsou uzeniny rizikovější a méně rizikové. Například je možno preferovat šunku vařenou před zauzenou, ale pořád i ta zauzená je zdravotně výrazně přijatelnější než některé druhy špekáčků či klobás,“ vysvětlil.

Dva plátky slaniny denně

Uzeniny by podle Suchánka měly být jen doplňkem jídelníčku, není vhodné dát si je k snídani, svačině, obědu i večeři. „Když si ale někdo dá k snídani chleba se šunkou nejvyšší jakosti, tak si nemyslím, že z toho dostane nádorové onemocnění,“ zdůraznil.

Zpráva WHO uvádí, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což představuje například dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva (kolorektálního karcinomu) o 18 procent.

Balená šunka, salámy a pití pro děti. 10 největších hnusů v supermarketech

Ke vzniku nádoru přispívá podle Suchánka více vlivů, vedle stravy také kouření, nedostatek pohybu, složení stravy jako celku, nadměrný přísun energie, kdy se tvoří zásoby nitrobřišního tuku.

„Doporučení je tedy vytržené z kontextu, nádorové onemocnění je multifaktoriální. Rakovina tlustého střeva je zejména kombinací nadbytečné konzumace červeného masa, které je špatně tepelně upravené, s nedostatečnou konzumací zeleniny a nedostatečnou pohybovou aktivitou,“ shrnul.

Autor:

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat