Středa 10. srpna 2022, svátek má Vavřinec
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Lékaři doporučují: Pijte burčák, je zdravý

Slovensko

  15:02
LEDNICE - Burčák má blahodárný vliv na lidský organismus. Je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňujících fyzickou i psychickou pohodu. Tvrdí to vinaři i lékaři, kteří se ve čtvrtek sešli v Lednici na Břeclavsku. Sezona burčáků už začala. Prodává se u silnic i ve vinařských sklepích.

Burčák ve skle foto: Lidové noviny

Podle gastroenterologa z nemocnice v Jablonci nad Nisou Marka Řehoře kvalitní burčák obsahuje především hodně přirozených cukrů. "Je to rychle vstřebatelný zdroj energie na rozdíl od umělých sladidel například v limonádách. V burčáku je velké množství vitamínů skupiny B a stopových prvků, jako je zinek a železo, což se pozitivně projevuje na metabolických procesech," uvedl Řehoř.

ČTĚTE TAKÉ:

V burčáku jsou podle něj i přirozené bakterie a kvasinky. Je tedy nejen chutný, ale také zdraví prospěšný. "Musíme jej ale brát jako alkoholický nápoj a držet se mírnosti," uvedl Řehoř. Podle něj je pro muže doporučená denní dávka kolem půllitru burčáku.

Burčák z automatu
Jednou z firem, která se prodejem burčáku zabývá, je Vinařství chateau Lednice. Loni začala burčák rozvážet po ČR v unikátních nádobách burčákomatech. Tekutina je v nich oproti klasickému burčáku prodávanému u silnic podchlazená. Lidé si tak mohou koupit burčák ve stejné kvalitě jako u vinaře ve sklepě.

Zákazník si podle Jindřicha Soboty z lednického vinařství sám určí dobu a stádium prokvašení a jeho "vrchol si užije doma", kam si jej přinese zachlazený na čtyři stupně Celsia. Letos bude mít firma burčákomaty až na 60 místech. Loni prodala stovky tisíc litrů. Zkvašený mošt začala prodávat už před sezonou klasického burčáku. Donutili ji k tomu zákazníci, kteří nápoj vyhledávají už od poloviny srpna.

"Musíme vyjít vstříc zákazníkovi, dovážíme částečně zkvašený mošt z Itálie. Když to neuděláme my, udělá to někdo jiný," uvedl Sobota. Letos společnost začala prodávat i obdobný nápoj z višní. Měl velký úspěch, společnost uvažuje o obdobném nápoji například z hrušek.

Zdravý burčák

Kvalitní burčák v nejlepší fázi tzv. vrcholného kvašení obsahuje čtyři až šest procent alkoholu.

Obsahuje také velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B; například tiamin podporuje srdeční činnost.

Díky kvasinkám v něm jsou i bílkovinné látky, takže je výživný. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.

Nehotové víno neboli burčák se může pít v několika stadiích:
sladký – převažuje přírodní cukr nad alkoholem, chuť je moštová, ovocná, v této fázi je pro většinu lidí nejchutnější 
ve varu – maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu je půl na půl
po zlomení (řezák) vystupují kyseliny, převažuje alkoholická chuť nad sladkostí
mydliňák – chuť různorodá, obsahuje kvasné látky, cukr zaniká, ostřejší kyseliny.
mladé víno – téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly

Ten od silnice ne
Vinaři obecně kritizují kvalitu burčáku prodávaného u českých silnic. Zdůrazňují, že nápoj nesmí na slunce, které jeho kvalitu degraduje. "Pravý burčák musí umět vinař takzvaně chytit. Trvá totiž několik hodin, případně dní," uvedla Ladislava Antálková ze společnosti Vinium Velké Pavlovice.

Burčák nebo též "mléko starců" je český unikát a kromě omezených oblastí Rakouska a Slovenska si nikde ve světě nenašel takovou oblibu. Vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj, který se pije v relativně krátkém období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

Burčák by měl mít okrovou barvu, může mít i mírně nahnědlé tóny. Neměl by být příliš kalný, neboť větší množství kalu se v burčáku objevuje až v pozdějších fázích kvašení, kdy už bývá většina cukru prokvašená, burčák je více alkoholický a už není tak sladký, svěží a chutný. Burčák od poctivého vinaře bývá už v počátku dobře cítit po odrůdě, z které byl vyroben.

Autoři: ,

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 6. soutěžním týdnu?
Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 6. soutěžním týdnu?

Léto venku s eMiminem je tady! Každý týden budeme soutěžit o fantastické ceny v celkové hodnotě 298.000 Kč. Sdílejte své letní zážitky, hodnoťte...