Na jižní Moravě se objevují první stánky s burčákem, začaly sběry raných odrůd

  14:51
Valtice - První stánky s letošním burčákem se ve čtvrtek objevily na několika místech jižní Moravy. Jako jeden z prvních začal burčák prodávat Miloslav Machuča z Valtic, který pěstuje hrozny téměř výhradně na výrobu burčáku. Předpokládá, že prodávat bude do poloviny října, řekl ČTK.
Vinaři už mají za sebou sběr hroznů na burčák

Vinaři už mají za sebou sběr hroznů na burčák | foto: ČTK

Burčákový pochod? Jen na vlastní pěst, oblíbené tradici uštědřil ránu koronavirus

„Loni jsme s prodejem začínali už 4. srpna a o rok před tím dokonce hned 1. srpna, kdy to zákon povoluje. Začínáme s Irsai Oliverem, následovat bude Muškát moravský a na podzim veltlín,“ řekl ČTK Machuča, který hrozny pěstuje na šesti hektarech vinohradů.

Burčák
Již tradičně byl obrovský zájem také o burčák

Kvůli objížďce opravovaného mostu přes Nové Mlýny musel i letos změnit své tradiční stanoviště na trase do Mikulova. Jeden ze stánků s Machučovým burčákem stojí na objízdné trase u Dolních Dunajovic, další v Lednici a ve Valticích.

„Na každý den máme 500 litrů burčáku, neprodáváme jen sami, ale dodáváme i dalším prodejcům,“ dodal Machuča. Úroda hroznů je zatím podle něj dobrá, měly dostatek vody i slunce.

Burčák je jeden z nejzdravějších nápojů. Je ale velmi obtížné se jím opít, říká sommelier

To potvrzuje i předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray. „V těchto dnech začínají první sběry zejména raných odrůd, jako je Solaris, Irsai nebo Muškát moravský, větší plochy se začnou sklízet v příštím týdnu. Podle mých informací má například Solaris cukernatost až 18 stupňů, hrozny jsou pěkně vyzrálé a aromatické,“ dodal Nyitray.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat 1. srpna.

Autor: