130 let
Sklenka koňaku - ilustrační foto

Sklenka koňaku - ilustrační foto | foto: Shutterstock

Mírné pití alkoholu chrání před mrtvicí. Ale jen nekuřáky

Zdraví
  •   12:29
LONDÝN - Mírné pití alkoholu může podstatně snížit riziko mozkové mrtvice, ale jedině tehdy, když si k tomu nedáte zároveň cigaretu. Britští vědci zjistili, že u nekuřáků mírně holdujících alkoholu je téměř o 40 procent menší riziko mrtvice než u abstinentů.

Lidé, kteří jsou v pití umírnění, pijí tedy jednu až dvě sklenky vína denně (muži o něco málo více), mají podle průzkumu o 37 procent nižší riziko mozkové mrtvice. To ale platí jen v případě, že nekouří. U kuřáků mírné popíjení alkoholu ke snížení rizika infarktu nepřispívá, uvádějí vědci z cambridgské univerzity, kteří dvanáct let sledovali 22.000 lidí. Z této sledované skupiny bylo 900 postiženo mrtvicí.

Velké množství alkoholu už ale vede ke zvýšení rizika mrtvice, protože se zvyšuje krevní tlak, a ten je v takovém případě klíčovým faktorem. Alkohol ředí krev, může tedy bránit vytvoření krevních sraženin. Může také ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi a snížit riziko vytváření tukových usazenin v krevním řečišti.

Kouření naopak vede k ucpávání tepen, vytváření krevních sraženin, a tím ke zvýšení rizika infarktu.

Ze studie také vyplývá, že alkohol nemůže zastavit proces, který nastartuje kouření.

"Souvislost mezi kouřením a mrtvicí je jasná - deset procent úmrtí na mrtvici a čtvrtina všech mozkových příhod jsou spojeny s kouřením. Vzdát se kouření je životně důležitý krok ke snížení rizika mozkové mrtvice," upozorňuje spoluautor studie Joe Korner.

Autor: ČTK
Témata: mrtvice, alkohol, pití