Lidovky.cz: Dá se říci obecně, jaká strava je pro člověka s infekční nemocí důležitá?
Infekčních onemocnění je mnoho typů. U některých se pouze navyšuje množství vitaminů a dodržuje dostatečný pitný režim, zatímco jsou onemocnění, kde se musí řešit i speciální dieta. Uvedu několik příkladů.
U infekčního průjmu nebo střevní chřipky se v prvních dnech ve stravě omezuje množství nestravitelné vlákniny, tuku a tučných potravin, vylučují se nadýmavé potraviny a pikantní koření. Velmi důležitá je konzumace dostatečného množství tekutin s přidáním iontových roztoků, které dodávají minerální látky, které mohou být díky průjmům snížené.
Neštovice mohou potrápit. Jak dětem ulevit a proč nepoužít tekutý pudr?![]() |
U dalšího infekčního onemocnění – infekční mononukleózy – je třeba nějakou dobu dodržovat dietu s omezením tuků. Omezují se tzv. volné tuky (máslo, olej apod.) a potraviny s vysokým obsahem tuků, např. tučné maso, většina uzenin kromě šunky s vysokým podílem svalové bílkoviny, tučné mléčné výrobky, šlehačka, dorty s krémem, smažená a fritovaná jídla.