Neděle 13. června 2021svátek má Antonín 11 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Otravám zpravidla zabrání tepelná úprava

Grilování (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilování (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Za otravou jídlem, odborně alimentární infekcí, stojí v našich končinách hlavně bakterie a viry. S potravinovou infekcí, kterou by způsobili parazité, se v Česku téměř nesetkáme, typická je pro rozvojové země.

Nejčastěji se uvádí, že se lidé jídlem otráví, když sní nedostatečně tepelně upravené maso. Nicméně ke kontaminaci jídla může dojít v kterékoliv fázi jeho výroby – tedy během přípravy, výroby, zpracování či vaření až po servírování.
Je tedy potřeba nejen dbát na to, abyste jídlo opravdu dostatečně tepelně upravili, samozřejmostí je však i správné skladování. Potraviny, které rychle podléhají zkáze, nemůžete nechat dlouho mimo chladničku. Totéž platí i pro již uvařené jídlo – pokud je nehodláte sníst hned. 

Ke kontaminaci jídla může dojít i kvůli nakaženému člověku, který s ním přišel do styku. Pokud někoho postihlo průjmové onemocnění, rozhodně nesmí připravovat jídlo jiným. Zvýšit hygienu musí i ti, kteří se o nemocného starají a zároveň připravují jídlo.

Neumyté kuchyňské prkénko

Často se stává i takzvaná křížená kontaminace – příkladem je používání prkénka na přípravu různých potravin. Například nakrájíte syrové maso, prkénko zapomenete umýt a pak na něm krájíte zeleninu, kterou už tepelně neupravíte. 

„Nepříjemný zážitek mám z loňské grilovačky s přáteli. Připravili jsme si mnoho masa, ale neugrilovali jsme ho všechno, protože ani to, co jsme ugrilovali, jsme nesnědli. Hotové burgery jsme tedy dali do lednice, že je sníme třeba pozdě večer. Opravdu jsme je pak snědli, další večer už se dveře od koupelny netrhly. Když jsme pátrali, z čeho to může být, zjistili jsme, že mísa, ve které bylo syrové mleté maso, byla prasklá, a šťáva z něj kapala na hotové burgery,“ vzpomíná Anna Procházková z Prahy.

Nechtěné mikroorganismy

Asi nejznámější bakterií, která otravu jídlem způsobuje, je Salmonella, nicméně existuje ještě jeden častější viník, a to je bakterie Campylobacter. Tato bakterie se však nevyskytuje jen ve špatně tepelně zpracovaném mase, ale například i v nepasterovaném mléce či neupravené vodě. Již zmíněnou Salmonellu najdeme kromě syrového masa i v syrových vejcích, mléce a dalších mléčných výrobcích. 

Těhotné ženy si musí dávat pozor na potraviny, v nichž může být bakterie Listeria. Ta se může vyskytovat v chlazených potravinách, určených k přímé konzumaci. Ať už to jsou paštiky, sendviče, vařené plátky masa, či měkké plísňové sýry, vždy je potřeba pečlivě kontrolovat datum spotřeby. Listerióza může vést až k potratu. 

S hovězím masem se pojí výskyt bakterie Escherichia coli, která se také vyskytuje v nepasterizovaném mléku. Velké množství nákaz zaviní také noroviry, které se přenášejí prostřednictvím kontaminovaných potravin z člověka na člověka a způsobují zánět žaludku a tenkého střeva. K šíření dochází ale převážně v zimních měsících. Zvláště malé děti pak postihuje infekce způsobená rotaviry, která způsobuje zánět tenkého střeva a průjmy.

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Revmatoidní artritida může zkrátit život až o 15 let, varuje imunoložka

MUDr. Zuzana Humlová Ph.D. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Morové rány, pandemie tuberkulózy či cholery jako příčiny smrti medicína už takřka pohřbila. Nebezpečí ale číhá i u...

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Izraelský protiraketový systém Iron Dome ničí rakety odpálené z Gazy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy...

Pitný režim batolat: Na co rozhodně nezapomenout?
Pitný režim batolat: Na co rozhodně nezapomenout?

Letní dny jsou za rohem a s ním strašák všech rodičů: dehydratace miminek. Hlídat správný pitný režim je důležitý zvláště u dětí od 6. měsíců. Víte...