Podle studie, kterou vedl Jonathan Schoenfeld z Harvardovy univerzity a kterou vědci uveřejnili v časopisu American Journal of Clinical Nutrition, se karcinogenní účinky potravin nepodařilo prokázat.
ČTĚTE TAKÉ: |
Odborníci si vybrali náhodné recepty z kuchařky, z nich pak jednotlivé ingredience zkoumali. „Zjistili jsme, že čtyři desítky z padesáti přísad jsme již zkoumali pro možné riziko rakoviny,“ zdůraznil Schoenfield. Zbylých deset potravin pak zkoumali vědci pouze jako obyčejné přísady.
Mezi hypoteticky rizikové potraviny, podle vědců patřili například mouka, káva, nebo citron. V seznamu nechyběla ani skořice, hořčice anebo muškátový květ.
Vědci poté analyzovali články, které o těchto potravinách již byly napsány. Zaměřili se přitom na tvrzení o rakovinotvornosti jednotlivých ingrediencí. Zjistili, že studie uvedené v časopisech nejen že neodpovídají zjištěným výsledkům, ale dokonce si navzájem odporují.