Lidovky.cz: Jak to tedy je, je zdravé zcela se vzdát masa?
Pokud vycházíme z fyziologie, člověk je všežravec, což znamená, že je schopen konzumovat, trávit, vstřebávat a dále v organismu metabolizovat jedlé složky rostlinného i živočišného původu. Pokud člověk nekonzumuje maso, může konzumovat jinou složku potravin živočišného původu.
Například při lakto-ovo-vegetariánství se pije mléko či konzumují mléčné výrobky a vejce. Nebo existuje semivegetariánství, kde se nejí červené maso, tedy hovězí, vepřové, jehněčí, zvěřina, ale lidé mohou konzumovat rybí maso (pesco-vegetariáni) nebo drůbež (pollo-vegetariáni).
Takto je možné pokračovat ve výčtu různých forem vegetariánství, ke kterým patří i veganství, které vylučuje veškeré živočišné složky výživy.
Lidovky.cz: Vraťme se ale k mojí otázce, je to tedy zdravé, či úplně ne?