Stála u zrodu nové stravy v nemocnicích. Oblíbenost pokrmů sledujeme, říká nutriční terapeutka

Premium

Krůtí kebab na čočkovém ragú | foto: Lidové noviny

  5:00
Vedoucí nutriční terapeutka Všeobecné fakultní nemocnice Lucie Růžičková stála u ověřování nových principů stravování pro pacienty. Výsledkem byly dvě hlavní diety: „Základní ve zdraví – 3 FIT“ a „Základní v riziku malnutrice – 3 MAL“.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Pro koho jsou diety určeny?
Dieta 3 FIT je určena pacientům, kteří nemají žádné dietní omezení a nejsou v riziku malnutrice (podvýživy – pozn. red.). Připravili jsme pětitýdenní jídelní lístek, kde se zařazují minimálně dvakrát týdně ryby, luštěniny, denně zelenina, ovoce, neslazené mléčné výrobky, z uzenin pouze šunka a převážně celozrnné pečivo. Nepodávají se smažená ani sladká jídla.

Jak název diety napovídá, je to strava, která pomáhá předcházet tzv. civilizačním onemocněním, tedy onemocněním srdce a cév, nádorovým onemocněním nebo cukrovce 2. typu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.