- 30. září 2021 12:00
Statistika hovoří jasně: Lidé, kteří nejedí maso, se dožívají vyššího věku a mají nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění. „Výzkum ukazuje, že u vegetariánů je mikrobiota pestřejší. Mají nižší cholesterol i tlak a jsou štíhlejší,“ říká docent Havlík. | foto: Depositphotos
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Mnozí pacienti, kteří zahájí léčbu vysokého cholesterolu pomocí takzvaných statinů, se však obávají jejich vedlejších účinků. Proto poměrně často léčbu přerušují, anebo tabletky po čase zcela vysadí. „Ve skutečnosti se však vedlejší účinky menšího rázu vyskytují jen asi u deseti procent pacientů,“ uvádí věci na pravou míru vedoucí Laboratoře pro výzkum aterosklerózy Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, profesor Jan Piťha.
Vedlejší účinky obvykle nejsou vážné. „Pravděpodobnost těch skutečně závažných je jedna ku stotisícím až milionu léčených osob.“ Relativně nejčastěji se při užívání těchto léků u pacientů objevují bolesti svalů, které však u většiny z nich nemají výrazný dopad na jejich osud či kvalitu života.
Připojte se ještě dnes a získejte: