„Viscerální obaluje orgány a prorůstá dutinou břišní. V malém množství je žádoucí, neboť má ochranitelskou funkci. U žen je jeho výskyt daleko častější, chrání rozmnožovací orgány a v těhotenství plod. V případě, že ho začneme mít moc, tak započne vnitřním orgánům škodit tím, že zabrání jejich správné výživě a prokrvení, odstartuje deformaci orgánů, což může vést až k jejich selhání,“ říká nutriční terapeutka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Lidovky.cz: Co je to viscerální tuk a měli bychom usilovat, abychom žádný neměli?
V našem organismu máme dva typy tuků. První z nich je uložen pod kůží, proto se logicky nazývá podkožní, a ten druhý vyplňuje dutinu břišní. Máme pro něj několik názvů jako břišní, útrobní nebo viscerální. Podkožní tuk tvoří u zdravého člověka nějakých 80 % tukových zásob, které využívá jako zásobárnu energie na horší časy nebo nás chrání před chladem.
Co jíst, abyste v lockdownu neztloustli, radí nutriční terapeutka z fakultní nemocnice |
Ten viscerální obaluje orgány a prorůstá dutinou břišní. V malém množství je žádoucí, neboť má ochranitelskou funkci. U žen je jeho výskyt daleko častější, chrání rozmnožovací orgány a v těhotenství plod. V případě, že ho začneme mít moc, tak započne vnitřním orgánům škodit tím, že zabrání jejich správné výživě a prokrvení, odstartuje deformaci orgánů, což může vést až k jejich selhání.
Lidovky.cz: Čím to je, že je vnitřní tuk tak „záludný“?
Útrobní tuková tkáň je velmi aktivní v porovnání s podkožním tukem. Vylučuje více zánětlivých látek a škodlivé faktory pro náš metabolismus. Zároveň viscerální tuková tkáň záškodničí vůči endokrinním žlázám, tedy systému žláz s vnitřní sekrecí, v tom, aby mohly hormony cirkulovat v našem krevním oběhu. Nejpatrnější je to u metabolických procesů, což se může projevit inzulinovou rezistencí (riziko vzniku diebetu mellitu 2. typu), arteriální hypertenzí, dyslipidemií či zvýšeným rizikem aterosklerózy a jejích komplikací.
Útrobní tuk může přinést i kardiovaskulární komplikace. Při nadměrném výskytu útrobního tuku vás může trápit rapidní úbytek energie, dochází ke zvýšení rizika únavových zlomenin a osteoporózy, u žen navíc může vyústit k problémům s menstruací a otěhotněním.
Lidovky.cz: Jakým způsobem zjistit množství viscerálního tuku?
Orientačně můžeme množství tuku odvodit od obvodu pasu. Vystačíte s krejčovským metrem, který má doma asi většina z nás. Čím větší obvod pasu máme, tím větší je pravděpodobnost výskytu viscerálního tuku. Udává se, že riziko přítomnosti útrobního tuku stoupá u mužů při obvodu pasu nad 94 cm, u žen nad 80 cm. Přesné hodnoty lze zjistit měřením na diagnostických přístrojích, tzv. bioimpedancí. To je analýza založená na měření elektrického odporu lidských tkání pomocí slabého elektrického impulzu a vychází z toho, že odpor jednotlivých lidských tkání se liší dle obsaženého množství vody.
Důležité je to, co jíme
Lidovky.cz: Nadměrné množství se týká jen obézních lidí a lidí s nadváhou?
Není to pravidlem. Dostupné výzkumy ukazují, že až polovina žen s normálním BMI (pozn. index tělesné hmotnosti a používá se jako měřítko obezity) je uvnitř obézních, tedy má přebytek viscerálního tuku. A opačně, asi 20 % obézních jedinců se nepotýká s přílišným množstvím útrobního tuku.
Lidovky.cz: Můžeme my sami ovlivnit procento výskytu viscerálního tuku v organismu?
Břišní tuk zásadně neovlivníme sportovní aktivitou a zajímavostí je, že ho nelze odstranit liposukcí. Jediným opravdu účinným opatřením je pravidelný a vyvážený jídelníček, který bude mít zastoupení všech makroživin, tedy bílkovin, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin. Naopak bychom měli mít umírněnou konzumaci alkoholu a nasycených mastných kyselin, neboť ty se významně podílejí na ukládání viscerálního tuku.
Neznamená to, že pokud si tu a tam dopřejeme tučná masa a sýry, máslo a smetanový jogurt, okamžitě znásobíme obalení orgánů břišním tukem. Pokud však budeme tělo dlouhodobě a pravidelně zásobit tučnými jídly s nízkou výživovou hodnotou a jíst nepravidelně, zvýšené přítomnosti útrobního tuku se jen těžko vyhneme. Rizikový není jen tuk, ale podhoubím pro vznik viscerálního tuku je cukr, který je z 50 % tvořen fruktózou. 10 g přijaté fruktózy játra přemění na 3 g viscerálního tuku, pokud fruktóza není v kombinaci s vlákninou, což je případ třeba ovoce. Proto bychom se měli dlouhodobě snažit o snížení konzumace cukru, a je jedno, zda se bavíme o řepném, třtinovém, hroznovém, sacharóze apod. a potravin, které ho obsahují.
Lidovky.cz: Mohla byste stručně shrnout, jak by měl vypadat zdravý jídelníček?
Základem zdravého jídelníčku má být nutriční vyváženost. Vyhněte se jednostranně orientovaným jídelníčkům, které jsou postaveny na vyřazení či značném omezení jedné z živin. Mějte na paměti, že organismus pro své fungování potřebuje všechny makronutrienty tzn. plnohodnotné bílkoviny, komplexní sacharidy i kvalitní tuky, dále pak vitaminy, minerální látky a vlákninu. Zaměřte se na kvalitu a pestrost potravin, ze kterých vaříte a snažte kuchyňskou úpravou zachovat co nejvíce živin. Tím, že budete jíst pravidelně a adekvátní porce, vyhnete se hladu, nárazovému přejídání a při dodržení bilance příjmu a výdeje energie nebudete tloustnout. Snažte se omezit jídla, která vám nepřinesou žádný výživový užitek tzn. cukrovinky, pochutiny, alkohol, fast foodová jídla a polotovary. Ty jsou pouze zdrojem prázdných kalorií, tuku, cukru a soli.