Vzpoura proti lepku. Marketingová hra, nebo zdravější způsob života?

Premium

Ve mlýně v Boršově nad Vltavou se vyrábí mouka. | foto: Europasta

  0:01
Jídlo je předpokladem pro zdravý vývoj a­ růst, ale také zdrojem příjemných pocitů. Čas od času některou potravinu zavrhneme. Máme za sebou období odmítání vajec, másla nebo hovězího masa, teď to už nějaký čas schytává lepek. Je bezlepkový život skutečnou výhrou, nebo jenom marketingovou hrou?

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lepku se vyhýbá stále víc lidí. Většinou uvádějí, že se při bezlepkové dietě celkově cítí lépe, zhubli, případně že se zlepšil jejich zdravotní stav či vyléčil exém. Lepek skutečně může způsobit vážné zdravotní komplikace pacientům, kteří trpí celiakií, pro zdravé jedince je ale jeho zavržení neopodstatněné.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Vstoupit do diskuse
Témata: lepek, celiakie, výživa
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.