130 let
Dieta - ilustrační foto

Dieta - ilustrační foto | foto: Shutterstock

Zvýšený cholesterol? Na vině mohou být geny

Zdraví
  •   7:00
Lékař mi řekl, že mám vyšší hladinu cholesterolu, než bych měla mít. Znamená to, že mi hrozí třeba infarkt?

Ke zvýšení hladiny cholesterolu může dojít pouze krátkodobě, aniž by to mělo dopad na zdraví člověka. "Vzestup cholesterolu může souviset například s nárůstem tělesné hmotnosti, nedostatkem pohybu nebo nevhodným stravováním," vysvětluje doc. MUDr. Vladimír Soška, CSc., primář oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Rizikem je, když je cholesterol vyšší dlouhodobě. První pomocí je úprava životního stylu. "Základem dlouhodobé normální hladiny cholesterolu je udržení přiměřené tělesné hmotnosti, dostatek pohybu, nekouření a zdravá výživa," popisuje odborník. Ve stravě by měly převládat rostlinné tuky - rostlinné steroly blokují vstřebávání cholesterolu z dalších potravin a tím udržují normální zdravou hladinu v těle.

Vyšší hladinu cholesterolu však mohou mít i lidé, kteří žijí zdravě. Na vině jsou obvykle geny. "Příčinou může být vrozená dispozice, ale také některá onemocnění, proto je na místě konzultace s lékařem, který odhalí skutečnou příčinu," popisuje docent Soška. V některých případech je pak nutné ke snížení cholesterolu použít i léky, které se užívají dlouhodobě. O nasazení léčby však musí rozhodnout lékař, který zváží, zda jsou v tom kterém konkrétním případě léky skutečně nejlepším řešením.

"Správná" hladina cholesterolu je totiž individuální a nedá se přesně určit, kdy už začíná mít člověk zdravotní problém. Obecně je to hladina "špatného" LDL-cholesterolu vyšší než 3,0 mmol/l nebo celkového cholesterolu nad 5,0 mmol/l. Vždy však záleží i na dalších faktorech, například na věku, pohlaví nebo na tom, jaká je hladina "dobrého" HDL-cholesterolu. "Trvale vysoká hladina LDL-cholesterolu může vést k rozvoji aterosklerózy, tedy zužování tepen, jejímž výsledkem je nejčastěji infarkt. Pro poškození tepen je však větším nebezpečím kouření než mírně zvýšený cholesterol," uzavírá odborník.

Autor: