Lidovky.cz: Co považujete za největší prohřešek, kterého se lidé v restauracích dopouštějí?
Když se muž o partnerku v restauraci nestará. Muž - hostitel je povinen o ni pečovat, musí být na místě o 15 minut dříve. Nejstrašnější je, když přijde dáma do restaurace dřív než hostitel. Musí ji také pomoci z kabátu a uvést ji ke stolu, muž přichází totiž ke stolu jako první a ženu usazuje na společensky významnější místo. Často vidím burany, kteří si na takové místo sedají sami.
Seriál 'Jak se neztrapnit v restauraci':Co je to gratinování? Jaké víno si objednat ke steaku z tuňáka? Jak se správně vyslovuje slovo "ratatouille" a co to je? Jaké vysoké spropitné dávat číšníkům? Server Lidovky.cz přináší seriál o tom, jak se vyhnout trapasům v restauracích. Přečtěte si předchozí díly: |
Lidovky.cz: Co to je za místo?
Místo zády ke stěně, s výhledem do prostoru. Když sedíte uprostřed místnosti, tak je to místo s výhledem do okna. Často si tam sedají muži, protože je to místo komfortnější a oni hledí svého pohodlí místo pohodlí společensky významnějšího doprovodu, tedy ženy, se kterou do restaurace jdou.
Lidovky.cz: Jaké je obvyklé buranství, kterého se ještě lidé v restauracích dopouštějí?
To je třeba špatné držení příboru. Řekl bych, že 90 % lidí neumí správně držet příbor. Stejně tak držet sklenice za tělo je barbarství. Ale to bych mohl pokračovat donekonečna.
Lidovky.cz: Je ještě něco, co třeba muži v restauracích obvykle nezvládají?
Neustále kolem sebe vidím, jak muž přichází do restaurace a neuvede ženu ke stolu. Muž si sedne dřív, než si sedne žena. Muž neví, co s ubrouskem. Začne jíst dřív než žena. To jsou drobnosti, ale když se takhle nahromadí, tak ta žena má jasný obrázek o úrovni toho muže. I kdyby byl jinak skvělý, tak tohle je pro tu ženu důležité, protože očekává, že muž se k ní bude chovat pozorně. Je to hrozná škoda, takhle se muži připravují o sympatie žen. A nejenom v osobním životě, takhle může třeba muž ztratit i klientku.
Lidovky.cz: Jak je to s placením? Existuje nějaké univerzální pravidlo?
Muž – hostitel by měl zaplatit, jestliže pozve ženu do restaurace. V drtivé většině případů by to tak mělo probíhat. Samozřejmě jsou výjimky. Třeba když se jedná o studentský vztah, kdy mají oba dva jen kapesné. Tam se mohou o zaplacení podělit. Nebo chlapec zaplatí restauraci a děvče třeba lístky do kina. V dalších případech ale platí muž, to by mělo být samozřejmostí.
Lidovky.cz: Existují i v tomhle pravidle výjimky?
Jestliže muž nechá zaplatit ženu, tak je to jen v případě, že ona ho pozvala třeba na pracovní oběd a očekává se, že to nebude její útrata, ale platí se z firemních peněz. Žena by měla předem naznačit, že to není její osobní útrata, aby se muž necítil v tísni. Jestliže se ale muž sebere a bez zaplacení odejde z restaurace, nebo dokonce nechá ženu zaplatit za sebe a přihlíží, tak to je vrchol.
Lidovky.cz: Co trapasy v restauracích, jak je řešit? Když nám třeba spadne jídlo z talíře?
Když nám spadne játrový knedlíček do klína, tak ho můžeme shodit pod stůl nebo vzít papírový ubrousek a zabalit ho. V takovém případě ho nepokládáme zpět na stůl, ale necháváme ho zabalený v klíně, než přijde číšník, aby odnesl nádobí. Pak nenápadně vložíme ubrousek i se soustem do prázdného talíře. A hlavně nedáváme nic najevo. Ani okolí by to nemělo komentovat. Když nám spadne příbor, v žádném případě ho nesmíme zvedat. Na zemi to prostě už není naše, to je personálu. Necháme to ležet, potom nenápadně ukážeme obsluze a oni už se o to postarají.
Lidovky.cz: A co když převrhneme červené víno na ubrus?
To je banalita, od toho tam ten ubrus je. Nedělejme z toho aféru, prostě přikryjeme ubrouskem a zavoláme obsluhu. Ta se o to už postará, to není žádná katastrofa. Horší je, když to víno svrhneme na dámu. Pak nezbývá nic jiného než akci ukončit.
Tahák s sebou!
|