Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Posledním českým soupeřem na Euru bude Gruzie. Na penalty zdolala Řecko

Gruzínští fanoušci na hřišti oslavují postup na Euro. foto: AP

Čeští fotbalisté už znají posledního soupeře na mistrovství Evropy. V základní skupině se jistě utkají s Portugalskem, Tureckem a Gruzií, která v baráži zdolala Řecko až na penalty (4:2) po bezbrankovém výsledku ze základní hrací doby a následného prodloužení. Počtvrté za sebou si na Euru zahraje Ukrajina, která porazila 2:1 Island. Čtyřiadvacítku účastníků letního turnaje v Německu zkompletovalo Polsko, které vyřadilo Wales po penaltách (5:4). V Cardiffu gól ze hry nepadl.
  21:13aktualizováno  23:07

Národní tým po dnešku zná kompletní program úvodní fáze Eura. Svěřenci kouče Ivana Haška zahájí šampionát 18. června v Lipsku proti Portugalsku. Druhý zápas je čeká 22. června proti Gruzíncům, kteří se dostali na závěrečný turnaj poprvé v historii, a skupinu F zakončí dalším utkáním v Hamburku 26. června s Tureckem.

ONLINE

utkání mezi Gruzií a Řeckem jsme sledovali podrobně

Nervózní zápas v Tbilisi nabídl gólové šance až v prodloužení. Tu největší měl řecký stoper Mavropanos, jehož hlavička po rohovém kopu skončila na břevně. Evropští šampioni z roku 2004, kteří hráli na závěrečném turnaji naposledy před 12 lety, na rozdíl od úvodního kola play off proti Kazachstánu (5:0) ze hry neskórovali.

Na čtvrteční vítězství 2:0 proti Lucembursku nenavázali ani Gruzínci, přesto se nakonec mohli před více než padesátitisícovou návštěvou na Národním stadionu radovat z historického úspěchu.

Gruzínští fanoušci na hřišti oslavují postup na Euro.

Hned v první sérii rozstřelu vychytal gólman Mamardašvili řeckého kapitána Bakasetase, ve třetí sérii ale netrefil bránu ani na druhé straně další jindy spolehlivý exekutor Mikautadze. Stejně dopadl i Jakumis, a tak v páté sérii rozhodl o postupu domácích Kvekveskiri.

Ukrajinci v polské Vratislavi, kde odehráli domácí zápas kvůli válečnému konfliktu ve své zemi, prohrávali po půlhodině po výstavní ráně Alberta Gudmundssona. Útočník Janova navázal na hattrick z úvodního kola play off proti Izraeli (4:1).

Čtvrtfinalisté posledního Eura ale stejně jako ve čtvrtek na hřišti Bosny a Hercegoviny dokázali nepříznivý stav otočit. V 54. minutě se z hranice vápna trefil Cygankov a šest minut před koncem rozhodl podobnou střelou Mudryk. Island nedosáhl na druhou účast na evropském šampionátu, startoval pouze v roce 2016.

Ukrajina se v Německu střetne ve skupině E na úvod s Rumunskem a dále se Slovenskem a Belgií.

Polsko čeká ve skupině D postupně Nizozemsko, Rakousko a Francie. Soupeř Česka z kvalifikační skupiny vybojoval pátou účast na Euru v řadě po vyrovnaném zápase v Cardiffu, který stejně jako střetnutí Gruzie s Řeckem nepřinesl mnoho gólových příležitostí.

Rozhodnout tak musely znovu penalty. Prvních devět střelců bylo úspěšných, a tak hned úvodní chyba ukončila utkání, když brankář Szczesny na konci páté série vystihl střelu domácího Daniela Jamese. Wales nezdolal Polsko podesáté v řadě a na Euru bude chybět po dvou účastech.

Kvalifikace ME
Baráž 26. 3. 2024 18:00
Gruzie Gruzie : Řecko Řecko 0:0 (0:0)pen. 4:2
Sestavy:
Mamardašvili – Kvěrkvelija, Kašia (C), Dvali – Šengelia (87. Citajšvili), Kitejšvili (104. Kvekveskiri), Kočorašvili, Kakabadze – Čakvetadze (104. Davitašvili), Zivzivadze (75. Mikautadze), Kvaracchelija (109. Kvilitaja).
Sestavy:
Vlachodimos – Baldock (60. Rota), Mavropanos, Chatzidiakos (106. Retsos), Tsimikas – Bakasetas (C), Kourbelis (67. Siopis), Mantalos (99. Bouchalakis) – Masouras, Ioannidis (91. Giakoumakis), Pelkas (60. Konstantelias).
Náhradníci:
Gugešašvili, Loria – Altunašvili, Gočoleišvili, Gvelisiani, Kankava, Ločošvili.
Náhradníci:
Paschalakis, Athanasiadis – Chatzigiovanis, Koulierakis, Pavlidis, Zeca.
Žluté karty:
42. Zivzivadze, 50. Kvěrkvelija
Žluté karty:
6. Baldock, 35. Chatzidiakos, 44. Mavropanos, 90. Konstantelias, 90+3. Rota
Červené karty:
45+2. Loria
Červené karty:

Rozhodčí: Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz

Přejít na on-line reportáž
Kvalifikace ME
Baráž 26. 3. 2024 20:45
Ukrajina Ukrajina : Island Island 2:1 (0:1)
Góly:
54. Cygankov
84. Mudryk
Góly:
30. A. Gudmundsson
Sestavy:
Lunin – Konoplja, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Bražko – Cygankov (88. Talověrov), Malinovskyj (63. Zinčenko), Sudakov, Mudryk – Jaremčuk (72. Dovbyk).
Sestavy:
Valdimarsson – Pálsson, Ingason, Grétarsson, Thorarinsson (63. Finnsson) – J. Gudmundsson, Haraldsson (87. Anderson), Traustason, Thorsteinsson (87. Ellertsson) – A. Gudjohnsen (63. Óskarsson), A. Gudmundsson.
Náhradníci:
Buščan, Trubin – Bondar, Mychajličenko, Šaparenko, Sydorčuk, Tymčyk, Vanat, Zubkov.
Náhradníci:
P. Gunnarsson, E. Ólafsson – Finnbogason, Hermannsson, Hlynsson, Jóhannesson, Sampsted, Willumsson.
Žluté karty:
42. Malinovskyj, 90+2. Zinčenko
Žluté karty:
21. Haraldsson, 56. Ingason, 90. J. Gudmundsson
Kvalifikace ME
Baráž 26. 3. 2024 20:45
Wales Wales : Polsko Polsko 0:0 (0:0)pen. 4:5
Sestavy:
Ward – Williams, Mepham, B. Davies (C), Rodon – Roberts (84. Brooks, 113. Broadhead), Ampadu, Wilson, J. James – Johnson (70. D. James), Moore.
Sestavy:
Szczęsny – Bednarek (80. Salamon), Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Slisz, Zieliński (101. S. Szymański), Piotrowski (106. Romanczuk), Zalewski – Świderski (80. Piątek), Lewandowski (C).
Náhradníci:
Hennessey, King – Cullen, Dasilva, Fox, Matondo, Ramsey, Savage, Sheehan.
Náhradníci:
Bułka, Skorupski – Bereszyński, Buksa, Grosicki, Puchacz, D. Szymański, Walukiewicz.
Žluté karty:
55. J. James, 98. Mepham
Žluté karty:
51. Piotrowski, 72. Zalewski
Červené karty:
120+1. Mepham
Červené karty:

Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini

Autoři: ,