130 let

Rozhodčí Ovidiu Hategan řeší přerušení utkání v Paříži. | foto: Reuters

Aktualizováno

VIDEO: Skandál v LM. Basaksehir obvinil sudího z rasismu a odešel do šatny, vysvětlení žádá už i Erdogan

Sport
  •   23:19aktualizováno  23:52
Paříž - Fotbalisté Basaksehiru po 23 minutách opustili demonstrativně hřiště v utkání Ligy mistrů proti Paris St. Germain. Údajně kvůli rasismu ze strany čtvrtého rozhodčího. Utkání bylo přerušeno za stavu 0:0. Podle posledních zpráv se utkání dohraje ve středu od 18.55. Incident má navíc diplomatický přesah, který řeší turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Manchester United v LM končí, dál jde Lipsko. Laziu stačila remíza, Juventus řádil v Barceloně

Asistent trenéra Basaksehiru Pierre Webó od hlavního rumunského rozhodčího Ovidia Hategana dostal červenou kartu. Podle lavičky hostů poté náhradní sudí Sebastian Coltesco označil bývalého kamerunského reprezentanta jako „negro“.

Zhruba po 15. minutě se přestalo hrát a s rozhodčími začal vehementně diskutovat především náhradník istanbulského mužstva Demba Ba, který je rovněž tmavé pleti.

„Když mluvíte o bílém, řeknete jen ten chlap. Ale jeho jste označil za toho černého chlapa. Proč?“ dalo se odezřít z ruchových mikrofonů, co Ba vysvětloval, že se mu nelíbilo.

Hosté následně na protest hromadně odešli do šatny a hráči PSG je následovali.

Na sociálních sítích obou týmů navíc visí modré bannery s nápisem: „NO TO RACISM“. A přes veškeré nově stanovené podmínky, které rumunského sudího vyřadily z dalšího působení v utkání, se zejména Demba Ba nechtěl zbytku utkání zúčastnit.

Podle některých informací se mělo pokračovat s náhradním rozhodčím. Kamery, které směřovaly na lavičky obou týmů, však zabraly členy realizačního týmu PSG, jak uklízejí věci ze sedadel hráčů. To naznačilo, že už se v úterý duel nedohraje.

A jen to podpořila zpráva, podle níž se hráči Basaksehiru v kabině neshodli v tom, zda se chtějí vrátit na hřiště či nikoliv.

Celý incident má navíc diplomatický přesah. V televizi totiž vystoupil turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan se slovy: „Žádám od UEFA vysvětlení.“

UEFA nakonec oznámila, že byl duel odložen na středu s výkopem v 18:55.

Paris St. Germain si bez ohledu na výsledek utkání s Basaksehirem zajistil postup do osmifinále, protože Lipsko doma zdolalo Manchester United 3:2. Francouzští šampioni mají v tabulce stejně jako „Rudí ďáblové“ devět bodů, ale lepší vzájemné duely. Pokud PSG ve středu zvítězí, kvalifikuje se mezi nejlepší šestnáctku LM z prvního místa skupiny. 

Autoři: ČTK, Lidovky.cz