130 let

Jaromír Zmrhal (vlevo) odkopává míč před Alexanderem Toftem Soderlundem, přihlíží Tomáš Souček. | foto: Reuters

Chaos v Norsku. Čeští fotbalisté mají bod, na severu však byli blízko debaklu

Sport
  •   19:45aktualizováno  22:43
OSLO - Čeští fotbalisté potřebovali k vylepšení postupových šancí minimálně do baráže o MS 2018 v Norsku vyhrát, mohou však děkovat především gólmanovi Tomáši Vaclíkovi a v koncovce nemohoucímu soupeři, že získali bod za remízu 1:1. Češi tak mají šanci na postup na šampionát do Ruska opět výrazně nižší, na druhé Severní Iry nyní ztrácejí už čtyři body.

Velké rozčarování. Úplně jsme vypadli z role, stěžuje si po propadáku Jarolím

Čtyři kola před koncem skupiny C tak už Češi nemají postup do baráže ve svých rukou. Postup jim přinesou zřejmě jen čtyři výhry včetně duelu s Německem.

Svěřenci trenéra Karla Jarolíma přitom vedli po gólu Theodora Gebre Selassieho ze 36. minuty, ale v 55. minutě proměnil Alexander Söderlund pokutový kop po faulu Tomáše Sivoka.

Norsko tak bodovalo teprve podruhé z posledních osmi zápasů. I tak už je v podstatě bez šancí na postup.

ONLINE reportáž si přečtěte ZDE

Vzhledem k výhře Severního Irska v Ázerbájdžánu potřebovali Češi v Oslu zvítězit, aby si udrželi boj o druhé místo ve své režii. První půlhodina však byla spíše oťukáváním z obou stran. Hosté sice drželi míč a kombinovali, ale nedostávali se do finální fáze.

Dlouho tak byla jediným střeleckým pokusem mezi tři tyče rána Daridy, který ale jen vyzkoušel pozornost klubového spoluhráče Jarsteina v norské brance. Na druhé straně pálil vedle Tarik Elyounoussi.

Kvalifikace o MS - skupina C:

Norsko - Česko 1:1 (0:1)
Branky:
55. Söderlund z pen. - 36. Gebre Selassie. Rozhodčí: Marriner - Bennett, Nunn (všichni Angl.). ŽK: Johansen - Souček, Krejčí, Hořava. Diváci: 12.179.
Norsko: Jarstein - Svensson, Nordtveit, Reginiussen (33. Valsvik), Aleesami - M. Elyounoussi, Berge, Johansen, Berget (61. Dähli) - T. Elyounoussi, Söderlund (72. Johnsen).
Česko: Vaclík - Kadeřábek, Sivok, Brabec, Gebre Selassie - Darida (79. Hořava), Souček - Krejčí, Dočkal, Zmrhal (43. Jankto) - Krmenčík (63. Schick).

Ázerbájdžán - Severní Irsko 0:1

Německo - San Marino 7:0

Až po půlhodině hry začali Češi domácím více zatápět. Tečované střely Daridy a Krmenčíka ještě stačil domácí gólman vytáhnout, ale v 36. minutě už hosté udeřili.

Darida rychle rozehrál standardní situaci do křídla na volného Kadeřábka, který nacentroval, norská obrana zapomněla na Gebre Selassieho a český levý bek ve skluzu zamířil pod břevno.

Brémský zadák tak potvrdil střeleckou formu: šlo už o jeho třetí gól z posledních pěti zápasů včetně klubu a šestý na jaře. Norsko však mohlo rychle odpovědět po brejku, když obraně unikl Söderlund, ale z úhlu Vaclíka nepropálil.

V 51. minutě mohl české vedení potvrdit Souček, který se na hranici pokutového území dostal k odraženému míči, jeho tvrdá rána však pouze zatřásla břevnem.

Místo toho přišlo vyrovnání. Tarik Elyounoussi využil zaváhání české obrany po vzdušném souboji, vnikal do vápna a po Sivokově faulu odpískal sudí penaltu. Tu Söderlund chladnokrevně proměnil ranou pod břevno.

A o chvíli později mohlo být ještě hůř, když Sivok obrovskou hrubkou namazal Norům a ti běželi dva sami na Vaclíka. Tarik Elyounoussi však místo přihrávky Söderlundovi zkusil střelu a český gólman ho vychytal.

Češi se radují z gólu Thea Gebre Selassieho.
Jaromír Zmrhal (vlevo) a Tomáš Souček (vpravo) radují z gólu Thea Gebre...

Češi znervózněli a rázem se obraz hry úplně otočil. Norsko tlačilo a v českém vápně vznikaly nebezpečné závary. Hosté se často bránili a k útočení se dostávali sporadicky. Navíc se zranil Darida a musel střídat.

Češi už se k ohrožení domácí branky nedostali, naopak v nastavení ještě zabránil prohře dalším zákrokem Vaclík.

Tabulka:

1.Německo660027:118
2.Severní Irsko641111:213
3.Česko62319:59
4.Ázerbájdžán62133:97
5.Norsko61146:104
6.San Marino60061:300
Autoři: lar, ČTK