130 let
Chelsea - Manchester United (Rooneyho penalta)

Chelsea - Manchester United (Rooneyho penalta) | foto: Reuters

Chelsea zlomily penalty. Kouč: Nebyli špičkoví sudí

Sport
  •   14:19
LONDÝN - Nedělní šlágr anglické ligy mezi fotbalisty Chelsea a Manchesteru United poznamenalo několik sporných verdiktů sudího Howarda Webba. Londýňané i kvůli dvěma proměněným penaltám Waynea Rooneyho ztratili nadějné tříbrankové vedení a domácí kouč André Villas-Boas se hodně rozčiloval, že rozhodčí proti jeho týmu nařídil druhý pokutový kop. Trenér "Rudých ďáblů" Alex Ferguson však tvrdil, že hosté klidně mohli kopat čtyři penalty.

Tápající Chelsea ve šlágru 24. kola kráčela za pohodlným vítězstvím, pak ji ale srazily dvě penalty. Jedna za souboj Daniela Sturridge s Patricem Evrou a druhá po kontaktu Branislava Ivanoviče s Dannym Welbeckem. Hostující útočník přitom svůj pád hodně přifilmoval. "První penalta byla, o tom nechci diskutovat, ale druhá ne, to bylo špatné rozhodnutí. Welbeckova noha se zachytila o Ivanovičovu, za tohle nemůžete odpískat penaltu," zlobil se mladý portugalský trenér.

"Nejsem si jistý, jestli se Webb nesnažil kompenzovat něco z prvního poločasu. Možná neměl správný úhel, aby situaci dobře posoudil. Každopádně očekáváme ve špičkových zápasech špičkové rozhodčí a to se nám dnes nestalo," pokračoval Villas-Boas.

Penaltový rekord United

Připomněl, že Chelsea proti "Rudým ďáblům" doplatila na sporné verdikty rozhodčích už podruhé za sebou. Při podzimní prohře 1:3 na Old Trafford totiž nejméně v jednom případě inkasovala z ofsajdu. "Špičkového rozhodčího jsme neměli ani na Old Trafford, kdy jsme dostali dva góly z ofsajdu. Největším zklamáním je pro mě způsob, jakým se to stalo. V obou zápasech měly verdikty rozhodčího přímý vliv na výsledek," tvrdil Villas-Boas.

Manchester se v neděli stal prvním týmem v historii Premier League, který skóroval čtyřikrát po sobě z penalt. Dva pokutové kopy United proměnili v minulém kole proti Stoke, další dva měli k dispozici na Stamford Bridge.

Alex Ferguson.

Andrés Villas Boas.

"Rudí ďáblové" zahrávali v tomto ligovém ročníku už osm penalt, což je nejvíce z celé soutěže.

Kouč Ferguson se ale po zápase s Chelsea dožadoval hned čtyř pokutových kopů. "Dvě penalty ve druhém poločase jsme kopali správně. Myslím, že jsme mohli v zápase mít klidně čtyři," prohlásil Ferguson a připomněl situaci z prvního poločasu, kdy domácí Gary Cahill zastavil Welbecka, ale sudí Webb faul neodpískal.

I když jeho svěřenci dokázali na Stamford Bridge stáhnout tříbrankové manko, označil remízu za ztrátu. Vedoucí Manchester City totiž "Rudým ďáblům" v tabulce opět odskočil na rozdíl dvou bodů. "Kromě deseti minut po přestávce, ve kterých jsme dvakrát inkasovali, jsme hráli dobře a myslím, že jsme byli mnohem lepším týmem. Přišli jsme o dva body," dodal.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz