Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Derby v Lize národů. Češi narazí znovu na Slováky, utkají se i se Skotskem a Izraelí

Základní sestava Čechů s novými zelenými dresy. foto: Reuters

Amsterodam - Čeští fotbalisté se v druhém ročníku Ligy národů stejně jako předloni utkají s bývalým federálním partnerem Slovenskem, jehož národní tým vede český kouč Pavel Hapal. Dalšími soupeři svěřenců trenéra Jaroslava Šilhavého ve druhé skupině Ligy B budou Skotsko a Izrael. Rozhodl o tom dnešní los v Amsterodamu.
  19:07

VIDEO: ‚Nikdo nedostane míč na nohu, nenahrávají.‘ Ronaldo s Dybalou se pustili do spoluhráčů

Reprezentanti při předloňské premiéře nové soutěže skončili ve tříčlenné skupině druzí na Ukrajinou a před Slovenskem. Bývalého federálního partnera dvakrát porazili - v prvním duelu pod vedením Šilhavého nejprve v Trnavě zvítězili 2:1 a v domácí odvetě vyhráli 1:0.

Stejně jako při premiéře Ligy národů se národní tým představí ve druhé ze čtyř úrovní soutěže. Na rozdíl od prvního vydání ale bude hrát místo dvou s třemi soupeři, neboť UEFA rozšířila všechny skupiny Ligy A až C na čtyřčlenné.

Skotsko i Izrael jsou možnými soupeři národního týmu na červnovém mistrovství Evropy. Oba týmy se společně s Norskem a Srbskem v březnu v play off utkají o poslední volné místo v „české“ skupině, kde jsou ještě Chorvatsko a Anglie.

Se Skotskem reprezentace vyhrála jediný z posledních čtyř zápasů a naposledy mu v přípravě v březnu 2016 podlehla 0:1. V posledních soutěžních duelech ale český tým uspěl - v kvalifikaci o Euro 2012 doma vyhrál 1:0 a venku remizoval 2:2. S Izraelem si národní celek zahrál dvakrát v přípravě a v obou případech zvítězil.

Tomáš Souček zastavuje Marcelinha.
Ondřej Čelůstka v souboji s Marcelinhem.

Svěřence trenéra Šilhavého čeká v Lize národů systémem doma-venku šest utkání, skupiny se budou hrát od 3. září do 17. listopadu. Soutěž nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím také dává dodatečnou šanci zabojovat o účast na závěrečných turnajích. Tentokrát budou ve hře dvě místa v play off o mistrovství světa 2022 v Kataru.

Liga národů bude rozhodující i pro rozdělení do košů při losu světové kvalifikace. Český celek bude hrát o to, aby uhájil umístění v první dvacítce soutěže a byl v druhém koši.

Vítěz skupiny postoupí do vyšší ligy, naopak poslední tým sestoupí. Čtyři vítězové v Lize A projdou do Final Four a příští rok budou usilovat o celkové prvenství, které obhajuje Portugalsko.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...